fbpx

Aktivisti Koalicije bez krzna BiH okupljeni pod motom “Dok svaki kavez ne bude prazan” prošetali su Ferhadijom te, uz kaveze i poruke na transparentima, zatražili poštivanje važećeg Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, odnosno zabranu uzgoja životinja radi krzna od 2018. godine.

koalicija bez krzna

Pozvali su Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na, kako su naveli, saosjećanje i pravednu odluku na sjednici koja će biti održana 29. maja argumentovano tvrdeći da nema opravdanja ni potrebe za produženjem.

– Dobrobit životinja u uzgoju nemoguće je postići i jedino rješenje je da i BiH prati mnoge države koje su zaustavile okrutnost, kao što su nama najbliže države, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, a od iduće godine i Srbija. Zbog toga sam danas tu – izjavila je jedna od aktivistica.

Istakla je da je grozna činjenica da je kavez koji drži u rukama “bio jedini dom stotinama činčila koje su kroz njega prošle”.

Kako je saopćeno iz Koalicije bez krzna, u BiH se osim činčila, uzgajaju i druge životinje koje dijele istu sudbinu i čekaju nužnu zakonsku zabranu njihovog iskorištavanja radi krzna.

-Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja izglasan je još 2009. godine sa izuzetno dugim prelaznim periodom te nema opravdanja da se on produži, kako zbog životinja i volje naroda, tako i zbog uzgajivača koji su već postupili prema ovoj zakonskoj odredbi i preorijentisali se na drugu djelatnost – navode iz ove koalicije.

(Fena)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU