fbpx

Tačan datum kada je odštampan prvi broj "Preloma " utvrđen je na osnovu jedne od fotografija koju je u štampariji "Glasa" uradio Slobodan Rašić-Bobara.

lomi

Piše: Mišo VIDOVIĆ

Iako sam u prethodnom nastavku Kako se (pre)kalilo omladinsko novinarstvo, I dio - "Prelom" počinje da lomi potvrdio da se rotacija sa materijalom za prvi broj zavrtila u decembru 1988. godine, "misteriju" je predstavljao tačan datum!

Priznajem, zaboravio sam datum, ali tu su prijatelji i kolege iz redakcije "Preloma", pa zahvaljujući Bobarinoj fotografiji, stvari su se postavile na svoje mjesto. Naime, ako se pažljivije pogleda fotografija na kojoj se nalazi moja malenkost i jedan od radnika iz štamparije, u pozadini, vidi se kalendar na zidu, u mjesecu decembru, zaokružen broj dvadeset.

Na drugoj fotografiji, članovi redakcije i prijatelji sa podignutim primjerkom novine, a u prvom planu opet moja malenkost i Dario Tabaković, tada perspektivni dizajner, član dizajnerske grupe koja je djelovala pod imenom "RAAF".

lomi1

Zahvaljujući aktuelnim sredstvima komunikacije što se nazivaju društvene mreže, kontaktiram Daria u bijelom svijetu, pošaljem i link sa prvim dijelom, stiže odgovor: "Baš si me obradovao! RAAF smo bili Nikica Bokan i ja, Pero (Ognjen Perović) nam je bio pridruženi član... Drago mi je vidjeti ovo-Uvodnik, Interview, No Comment-to je moj rukopis... "

A kako je bilo prije nego što će rotacija "izbaciti" prvi broj, svjedoče i riječi našeg glodura-glavnog i odgovorog urednika Amira Osmančevića, u prigodnom uvodniku: "U početku bijaše riječ. I ostaće riječ. Naravno, ne želimo da vas uplašimo odmah na početku i zato recimo, nećemo ostati samo na riječi. Uostalom, ovaj prvi broj "Preloma" koji držite pred sobom dokazuje da smo nešto radili poslednjih mjeseci, da smo "iskopali" novac, obezbijedili dovoljno dobrih novinara koji će vas "zabavljati" iz broja u broj. Ponekad se čini da novinari i nisu drugo do zabavljači, da ne kažemo pajaci koji umjesto nakaradne odjeće i replika koje zabavljalju kralja, imaju svoje pero i mašinu ili mašinu... Ono što se dešavalo u redakciji "Preloma" poslednjih dana pomalo je ličilo na horor-film! Prije neki dan(noć) prelamali smo "Prelom" i izgarali u želji da što više stavimo na šesnaest stranica. Negdje oko ponoći Tabak je išao kupiti sirnicu za Arifa i Fiću, Ljuba nam je kuhala kafe i sve to u "službi" želje da što prije izadjemo pred vas..."

U vrijeme kada se pojavio prvi broj tržište i medijska scena bili su već zasićeni, i trebalo je izboriti svoje mjesto pod suncem, što konstatuje i naš glodur Amir, i dodaje: "Mi vam nudimo jedna koncepcijski, neskromno rečeno nov list. Moraćete priznati da se dobrano razlikuje od omladinske štampe koju ste čitali do sada. Nismo željeli napraviti "Prelom" koji bi se bavio "skidanjem" glava, željelji smo "Prelom" koji će se čitati ne samo jedan dan, nego sve do narednog broja..."

U ime izdavača oglasio se Drago Talijan, presjednik Opštinske konferencije Saveza socijalističke omladine Banjaluka, koji je ustvrdio da "nastvljamo tamo gdje se stalo marta 1974. godine kada je izašao poslednji broj LOK-a (List omladine Krajine-op.ut) i dugo očekivani Prelom mora da bude otvoren i beskompromisan u stvaralačkom traženju novog i progresivnog".

I krenulo je, iz redakcije "dva sa dva", u potkrovlju zgrade Opštinske konferencije Saveza socijalističke omladine, sa jednim telefonom koji smo ponekad morali "moliti" da radi, pisaćom mašinom ispred koje se često "protezao" red novinara i saradnika, ali krenuli smo... Nema loma bez Preloma, biće slogan koji će inicirati otvorenost i beskompromisnost u stvaralačkom traženju novog i progresivnog.

U impresumu prvog broja: Amir Osmančević, glavni i odgovorni urednik, Ajnur Islamović, zamjenik glavnog i odgovornog urednika, Arif Sitnica, grafičko-tehnički urednik, Andrej Cirka, lektor, dok je sekretarica redakcije bila Nadežda Kozomara.

Redakciju su još sačinjavali novinari i urednici: Mirsad Halilović, Mišo Vidović, Oleg Sladoljev, Božo Marić, Zlatko Opolcer, Ružica Kasalović, Milutin Lazić, Bernarda Filipović, Slobodan Rašić, Vlado Antonijević, Predrag Milašinović. Za reklamni dizajn bio je zadužen Branko Lazić, a u kreiranju novine učestovao i veći broj saradnika – kolega novinara iz drugih redakcija, ali i osoba iz kulturnog i javnog života.

Vremenom će sastav redakcije doživljati promjene, neki će odlaziti, drugi će dolaziti, ali tokom svih deset brojeva ostaće jedna stalna jezgra urednika i novinara. Inače, "Rješenjem Republičkog komiteta za nauku, kulturu i obrazovanje BiH broj 02-413-561 od 13. decembra 1988. godine, list Prelom je oslobođen poreza na promet".

Pohvale su stizale, ali bilo je i onih "dušebrižnika" koji su nas prozivali po sistemu "šta se to oni igraju novina i novinarstva", ali na njihove "opservacije" nismo se osvrtali. Svakako, meni lično, ali i ostalima iz redakcije, najdraža je bila podrška od kolega iz drugih omladinskih novina.

"Imam poseban sentiment prema novopkrenutim omladinskim listovima. Sve mi nekako zavibrira i sjetim se onih patničkih momenata kada i na tako vruće YU "olovno" štivo slažeš svoje novo, nadobudno, grčevito u svojima namjerama da se izboriš za komadićak svoga prostora na tom sve prljavijem medijskom nebu", poručio nam je Zvonim Krstulović, glavni i odgovorni urednik "Omladinske iskre" iz Splita, novine koja je u to vrijeme "drmala" u omladinskoj štampi i ostvarivala tiraž koji je bio nezamisliv i za "ozbiljnu" štampu.

Podsjećanja radi, u "Omladinskoj iskri" radili su Predrag Lucić i Boris Dežulović, koji će kasnije, zajedno sa Viktorom Ivančićem pokrenuti legendarni "Feral Tribune", a Zvonimir Krstulović nije propustio navesti: "Imam neki sentiment prema Banja Luci, prema svim sporohodnim ulicama i egzotičnim ćevapima, poradi vremena koje sam trošio u tom gradu, kojim šetaju ljudi sa toplim srcem, dok smo "Iskru" štampali u banjalučkom "Glasu". Imam neki osjećaj u sebi, a osjećaji me rijetko varaju, da će ovo što držim u rukama, a zove se „Prelom“, dobrano lomiti ono što već drugi nije, ili je zaboravio, ili nije smio..."

A nakon prvog, uslijedio je drugi broj.

Nastavlja se...

Fotografije i ilustracije: Slobodan Rašić-Bobara, Privatna arhiva autora

Impulsportal

           

           

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Kolumne - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2