fbpx

press foto3 Fotor

Iako Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica zabranjuje dodjeljivanje pomoći ratnim zločincima, veliki broj presuđenih i optuženih zločinaca godinama je primao hiljade maraka donacija. Žurnal objavljuje spisak lica sa područja čitave BiH

Piše: Avdo Avdić

Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica Federacije BiH je precizan – osuđeni ratni zločinci i njihove porodice nemaju nikakva prava kada je u pitanju boračka populacija. 

Tako je navedeno u stavu tri 36. člana Zakona.

„Prava, prema ovom Zakonu, ne mogu ostvariti: lica koja su osuđena pravosnažnom sudskom presudom zbog izvršenja težih krivičnih djela protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, ustavnog poretka Federacije Bosne i Hercegovine, krivičnih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava i krivičnih djela protiv Oružanih snaga, članovi porodice lica koja su osuđena za djela iz stava 1. tač. 1., 2. i 3. ovog člana“, navedeno je u Zakonu.

Unatoč ovim zabranama, brojni pravosnažno osuđeni ratni zločinci dobijali su budžetski novac koji je Ministarstvo za boračka pitanja FBiH  prethodno prebacivalo na račun Fondacije za pružanje pravne pomoći čiji je osnivač koordinacija boračkih udruženja sa Šerifom Patkovićem na čelu. 

NISMO MI, NE ZNAMO KO JE 

„Novac nije prebacivalo Ministarstvo, već Fondacija“, pojašnjava u razgovoru za Žurnal ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

No, u svakoj odluci kojom je Bukvarevićevo Ministarstvo odobravalo novac ovoj Fondaciji navedeno je da će izvještaj o utrošku biti dostavljen na kraju budžetske godine. 

„Oni su nas izvještavali o utrošku, ali mi ne znamo da li je novac koji je odobrilo Ministarstvo prebačen osobama koje su osuđene za ratne zločine ili je to prebačeno osobama čiji su sudski postupci u toku“, kaže Bukvarević. 

No, da su se izvještaji detaljnije čitali, vidjelo bi se da je Fondacija isključivo raspolagala i dijelila novac koji je prethodno dobila iz budžeta. Tako se među donatorima Fondacije, osim Ministarstva za boračka pitanja FBiH pojavljuju Općina Stari Grad Sarajevo, Ured dopredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, Općina Ilidža, Općina Vogošća, Ministarstvo za boračka pitanja Ze-Do kantona, Općina Jajce, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Općina Vitez, Općina Centar Sarajevo, Općina Hadžići, te Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

„Nije mi poznato da je taj novac prebacivan ratnim zločincima“, reći će Bakir Izetbegović, koji je svakom svojom odlukom o dodjeli novca obavezao  Fondaciju da mu dostavi detaljan izvještaj o utrošku. 

KOJI ZLOČINCI SU DOBILI NOVAC

No, izvješaji, očito, ne služe ničemu, ali donirani novac, kojeg raspoređuju kadrovi SDA Šerif Patković i Esad Delić služi, itekako, svojoj svrsi- finansiranju ratnih zločinaca.

Nihad Bojadžić je, kako smo već objavili, u januaru prošle godine na Sudu BiH pravosnažno osuđen na petnaest godina zatvora zbog ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica. Unatoč pravosnažnoj presudi od Fondacije je 20. februara 2017. godine dobio 3000 maraka. I godinu ranije, ali tada samo prvostepeno osuđeni ratni zločinac, Bojadžić je dobio 4 hiljade maraka, što znači da je od Fondacije ukupno naplatio 7 hiljada maraka. 

Kanton Sarajevo

Sa područja Kantona Sarajevo, Fondacija je, što osuđenicima, što optuženicima za ratne zločine, isplatila ukupno 128 hiljada maraka budžetskog novca. Najviše je novca dobio dugogodišnji kadar SDA i AID-a Edhem Godinjak kojem se sudi zbog ratnih zločina na području Trnova. Njemu je isplaćeno 13 hiljada maraka. Sakiba Mahmuljina, generala sa penzijom većom od dvije hiljade maraka, Fondacija je pomogla sa 6000 maraka.

Krajina

Najmanje dvojica pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca iz Krajine također su dobili novac.  U oktobru 2014. godine Suad Kapić je pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina. Fondacija mu je 20. 2. 2017.godine dodijelila dvije hiljade maraka. 

Adila Ružnića, koji je još 2015. godine pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na tri i po godine zatvora zbog ratnih zločina, Fondacija je pomogla sa 2000 KM. Druga doznaka od 2000 KM glasila je na njegovu porodicu, tako da je porodica pravosnažno osuđenog ratnog zločinca dobila ukupno 4000 KM. Fondacija je, na području Krajine, pomogla ukupno 25 osoba koje su ili osuđene ili optužene za ratne zločine. Za te namjene izdvojeno je 98 hiljada maraka budžetskog novca.

Tuzlanski kanton

Sa područja Tuzlanskog kantona Fondacija je ukupno pomogla 10 osoba optuženih za ratne zločine. Najviše novca isplaćeno je Sabahudinu Muhiću zvanom Mrčo optuženiku za ratne zločine u Srebrenici i dugogodišnjem pratiocu Nasera Orića koji je pred tuzlanskim pravosuđem nekoliko puta osuđivan za druga krivična djela. Muhić je dobio 9000 KM od ukupno 40 hiljada koliko je Fondacija isplatila optuženicima sa područka TK.

Zeničko - dobojski kanton

U martu 2016. godine, Kantonalni sud u Zenici je nakon obnovljenog suđenja osudio Vahida Hadrovića na deset godina zatvora zbog ratnih zločina u Kaknju. U decembru iste godine Hadroviću je iz Fondacije isplaćeno tri hiljade maraka. 

 Osim njega, Fondacija je i pravosnažno osuđenog ratnog zločinca iz Visokog Miralema Čengića nagradila sa 1500 maraka budžetskog novca. 

Optuženicima i osuđenicima za ratne zločine sa područja Ze-Do Kantona ukupno je isplaćeno 18 hiljada maraka. Novac su još dobili Asim Mešinović (2000 KM), Jasmin Šarić ( 4000 KM), Samir Selimović (1500), Izet Kulaš ( 2000 KM) te izvjesni S.M. kojeg je Fodacija počastila sa 4000 KM.

Srednjebosanski kanton

Sa područja SBK novac su dobila najmanje trojica pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca. Senad Dautović u novembru 2014. godine pravosnažno je osuđen za ratne zločine u Bugojnu na sedam godina zatvora. 

Od Fondacije je, tokom 2016. i 2017.godine dobio 5 hiljada maraka. Još 2011. godine Enes Handžić pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora. Šest godina kasnije, pravosnažno osuđeni ratni zločinac od Fondacije je dobio četiri hiljade maraka. 

Hanefija Prijić pravosnažno je osuđen na trinaest godina zatvora zbog ubistva italijanskih humanitaraca. Dodijeljeno mu je ukupno 10 hiljada maraka. Za optužene i osuđene ratne zločince sa područja SBK ukupno je izdvojeno 75 hiljada maraka.

Hercegovina, Brčko, Podrinje, RS

Za područje HNK-a Fondacija je izdvojila 67 hiljada maraka, a novac je dodijeljen najmanje trojici pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca. 

Sa teritorije Brčko Distrikta novac su dobile dvije osobe, od kojih je jedna nepravomoćno osuđena za zločine. Za optuženike sa područja BPK ukupno je izdvojeno 7 hiljada maraka, dok je sa teritorije RS-a pomoć dobilo ukupno 7 optuženika za ratne zločine, među kojima je i vlasnik građevinske firme Izet Arifović Ćiza. 

zurnal.info 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU