fbpx

45081410 303

Zaključci Skupštine Republike Srpske u kojima se pored ostalog promoviše i pravo na samopredeljenje, svojevrsne su političke igre u kojima učestvuje i međunarodna zajednica. U suprotnom, zaključci bi bili poništeni.

Niti postoji pretnja za Republiku Srpsku u smislu zaštitite njenih interesa, niti postoji mogućnost secesije. Bar ne na ovaj način. Sve ostalo je suludo i dnevno politička igra, smatra analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić osvrćući se na zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske donesene sredinom protekle sedmice na koje je čak i Sarajevo reagovalo prilično opušteno.

„Konačno, to i jeste kontinuitet politike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koja igra igru vruće-hladno. Ozbiljno se pripreti samoopredeljenjem, ali se nikad ne ide do kraja. Za taj deo se iz više razloga nema petlje. Na drugoj strani, politike opozicije su potpuno drugačije, pa je iluzorno govoriti o svesrpskom jedinstvu koje se čekalo u skupštini. Mislim da je opozicija realnija u smislu ideje o secesiji – da je to nerealna opcija“, kaže Tanja Topić.

Pred donošenje zaključaka sredinom protekle sedmice pompezno se najavljivala odbrana Republike Srpske kroz „Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH“. Usledili su zaključci u kojima se, pored ostalog, navodi mogućnost samoopredeljenja ukoliko se ne bude poštovao Dejtonski sporazum. Takođe, uoči 24. godišnjice potpisivanja Dejtona, Narodna skupština RS najavila je i novi ustav Republike Srpske opet, ukoliko se ne bude poštovao Dejtonski mirovni sporazum.

Zbog mnogo sličnih odluka Narodne skupštine manjeg entiteta BiH koje nisu sprovedene (jedna od njih su rezultati referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika koji nikada nisu implementirani), postavlja se pitanje zbog čega je usvajanjem zaključaka o mogućnosti samoopredeljenja Republike Srpske, kao i mogućnosti usvajanja novog Ustava RS, potrebno stvarati dodatnu krizu u BiH, koja ionako stagnira u svakom svom segmentu? To je, smatraju analitičari, jedini način da se animira biračko telo.

To što, prema oceni Tanje Topić, opozicija smatra da je otcepljenje RS nerealna opcija, nikada je neće dovesti na vlast – ili bar ne ubrzo. Politika o secesiji, o odbrani i zaštiti RS, o napadu stranih obaveštajaca i rušenju sistema iznutra, nailazi na plodno tlo. Ekonomija, razvoj, radna mesta su na nižem stepenu interesovanja građana, ako je suditi po dosadašnjim rezultatima izbora, s obzirom na to da je otcepljenje glavni deo programa stranaka koje su na vlasti skoro dve decenije.

Ofanzivna politika i nametanje tema

Zaključci Narodne skupštine RS nemaju nikakvog efekta, jer nisu sprovodljivi. Bar ne, bez saglasnosti svih u BiH, što je malo verovatno da će se ikada desiti. Ali pokretanje priče o samoopredeljenju u Narodnoj skupštini bilo je potrebna kako bi se stvari pomerile sa mrtve tačke na državnom nivou, smatra većina analitičara i novinara u BiH. Više od godinu dana nema dogovora SNSD i SDA u vezi sa NATO putem BiH, a politički predstavnici iz RS u Savetu ministara BiH ne žele da se povuku sa svojih pozicija ni godinu dana nakon izbora.

„Ukratko, izgleda mi da je plan SNSD: rezolucijama (vojna neutralnost) i zaključcima NSRS (nikog pravno ne obavezuju ni jedno ni drugo) ići protiv već usvojenih zakona na državnom nivou. Ali to je oružje koje su imali da nametnu teme i vode politiku poslednjih godina, jer nemaju vlast u Sarajevu. A Dodikov stil je da se politika vodi ofanzivno, nametanjem tema“, kaže novinar iz Banjaluke, Željko Svitlica.

Saučesnici

Na zaključke je reagovao i Savet za implementaciju mira u BiH. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora odbacili su zaključke koje je usvojila vladajuća koalicija u entitetskoj skupštini, sa izuzetkom Rusije koja je bila protiv. Tvrde da se oni zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Interesima Republike Srpske se služi, ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem sprovođenja reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podržava i jača bezbednost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju“, saopšteno je iz OHR-a.

Međutim, Savet za implementaciju mira je zaključke samo odbacio, ali bez konkretne reakcije, jer su, smatraju analitičari, svesni da se radi samo o retorici koja nema uporište za sprovođenje, što ih na kraju čini saučesnicima u tim političkim igrama.

Dragan Maksimović - DW

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU