fbpx

Predsjednistvo BiH

Ako se saberu sva plaćanja, odnosno plate, naknade za topli obrok i za bračnog druga, te troškovi najma smještaja, "najskuplji" diplomatski predstavnik BiH je Haris Lukovac, za kojeg se mjesečno iz budžeta izdvaja više od 15.000 KM.

Piše: Almir Šarenkapa

Najveća mjesečna primanja, koja uključuju osnovnu platu, naknadu za topli obrok, kao i nakandu za bračnog partnera, među bh. diplomatama, prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH, ima ambasador BiH pri UN-u u New Yorku Sven Alkalaj. Njegova mjesečna primanja ukupno iznose blizu 9.100 KM. S druge strane ove liste je generalni konzul BiH u Istanvulu Siniša Mihailović, koji mjesečno "na ruke" prima nepunih 5.100 maraka.

Inače, za prve ljude ukupno 56 diplomatsko-konzuladnih predstavništava BiH, koji uključuju ambasadore, generalne konzule i šefove misija pri međunarodnim organizacijama, iz budžeta se na ime mjesečnih primanja isplaćuje nešto više od 400.000 maraka.

Obračun plate
- Osnovna plata zaposlenih u DKP-ima BiH utvrđuje se množenjem osnovice za obračun plate i pripadajućeg koeficijenta. Koeficijenti za ambasadore iznose 4,2 i za generalne konzule 3,55. Osnovicu za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH utvrđuje Vijeće ministara BiH jednom godišnje posebnom odlukom, na osnovu službenih podataka Ujedinjenih naroda, na prijedlog MVP BiH i pribavljenog mišljenja Ministarstava finansija i trezora BiH. Plata zaposlenih uvećava se za svaku započetu godinu radnog staža za 0,50 posto, s tim da ukupno povećanje ne može biti veće od 20 posto, saopćili su nam iz MVPBiH, pojašnjavajući način za obračun plata našim ambasadorima, generalnim konzulima i šefovima stalnih misija.
Mjesečni iznosi plata i naknada bh. diplomatskim predstavnicima/MVPBiH/
Također, oni imaju pravo i na naknadu na topli obrok za svaki dan proveden na poslu. Visina te naknade iznosi 1,8 posto od osnovice za obračiun plaće dnevno. To praktično znači da dnevni iznos ove naknade nije isti za sve diplomatske predstavnike BiH, nego zavisi od osnovice za obračun plate.

Također, svaki naš ambasador, generalni konzul i šef stalne misije ima pravo i na naknadu za bračnog partnera, koja iznosi 20 posto od njegove ili njene osnovice za obračun plate. Pravo na ovu naknadu trenutno ostvaruje tačno polovina naših diplomatskih predstavnika, a preistalih 28 ne dobija novac po ovom osnovu. Najviše novca za svoju suprugu dobija Mitar Kujundžić, šef Misije BiH pri NATO-u u Bruxellesu, 384 KM mjesečno, dok najmanji iznos dobija Martina Mlinarević, ambasadorica BiH u Češkoj, 205 KM.

Najveće plate
Većina naših diplomatskih predstavnika ima mjesečna primanja između 6.000 i 8.000 KM, koja uključuju platu, naknadu za topli obrok i naknadu za bračnog druga, mada ima i onih koji iskaču izvan ovih okvira. Primanja veća od 8.000 maraka imaju naši ambasadori: Šerif Mujkanović u Ujedinjanim Arapskim Emiratima (8.860 KM), Haris Lukovac u Kataru (8.812 KM), Nermina Kapetanović šefica Misije BiH pri UN-u u Ženevi (8.794 KM), Siniša Berjan u Japanu (8.699), Boro Bronza u Švicarskoj (8.638 KM), Senahid Bistrić u Saudijskoj Arabiji (8.384 KM) Tarik Bukvić u Kini (8.168 KM) i Duško Kovačević u Izraelu (8.098).

Ispod 6.000 KM mjesečnih primanja imaju naši ambasadori: Branimir Jukić u Crnoj Gori (5.850 KM)Lučiano Kaluža generalni konzul u Frankfurtu (5.769 KM), Dragan Mihaljević generalni konzul u Milanu (5.526 KM), Milica Ristović-Krstić u Grčkoj (5.506 KM) i Slaviša Čeranić u Rumuniji (5.495 KM).
Naši diplomatski predstavnici imaju pravo i na druge naknade, kao što su mjesečni troškovi reprezentacije, kao i naknade za školovanje djece, koje se isplaćuju na godišnjem nivou. Međutim, precizne podatke o ovim naknadama nismo dobili, iako smo ih tražili.

- Iznos sredstava reprezentacije je definisan posebnom Odlukom o korištenju reprezentacije u MVP BiH. Ukoliko u zemlji prijema nema besplatnog školovanja za djecu koja pohađaju osnovnu i srednju školu na jednom od diplomatskih jezika, zaposleniku DKP-a BiH pripada naknada u visini od 50 posto od stvarnih troškova školarine, s tim da naknada za jedno dijete ne može iznositi više od 5.000,00 USD za jednu školsku godinu. Pravo na naknadu ostvaruje se za djecu koja borave u zemlji prijema za vrijeme trajanja mandata roditelja. Naknada se isplaćuje po odluci MVP BIH na temelju dokaza o uplati školarine i potvrde o redovitom školovanju, koja se donosi na početku svake školske godine, a najviše do 19. godine starosti djece, pojašnjeno nam je iz MVPBiH.

Troškovi smještaja
Naši diplomatski predstavnici imaju pravo i na jubilarne nagrade, ali one nikome nisu isplaćene. Prema pojašnjenju MVPBiH, naši diplomatski predstavnici nemaju pravo na naknade za troškove putovanja kući, kao i za odvojen život.

Ono na šta imaju pravo su troškovi najma stambenog i garažnog prostora, a iz budžeta se plaća najviše 80 posto od plate tog diplomatskog predstavnika.

Najveći iznosi mjesečnog najma stambenog i garažnog prostora plaćaju se našim ambasadorima Harisu Lukovcu u Kataru, Svenu Alkalaju u UN-u New Yorku i Nermini Kapetanović u UN-u u Ženevi. Njima se za smještaj svaki mjesec iz budžeta isplaćuje po 6.500 KM.

Ako se saberu sva plaćanja, odnosno plate, naknade za topli obrok i za bračnog druga, te troškovi najma smještaja, "najskuplji" diplomatski predstavnik BiH je Haris Lukovac, za kojeg se mjesečno iz budžeta izdvaja više od 15.000 KM, tačnije 15.349 maraka. Nakon Njega slijede Nermina Kapetanović (15.326 KM), Sven Alkalaj (14.606 KM), Šerif Mujaknović (14.508 KM) i Siniša Berjan (14.074 KM).

Vrijedi još istaći da Mato Zeko u Jordanu i Mirza Hajrić u Australiji ne primaju naknade za troškove smještaja, tako da su oni ambasadori koji najmanje "koštaju" državnbi budžet, iako ne spadaju u red onih sa najmanjim mjesečnim primanjima, Tako Zeko mjesečno "na ruke" dobija blizu 7.800 KM, a Hajrić nešto više od 6.700 KM.

Naravno, ako bi se uračunali i iznosi naknada koje nismo dobili, iznosi, kao i "poredak na listi" bi zasigurno bvio drugačiji.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU