fbpx

000 94R4UP

 Foto: AFP

Bosna i Hercegovina će se krajem mjeseca naći na dnevnom redu sjednice Vijeća za vanjske poslove Europske unije, kada će ministri vanjskih poslova raspravljati o dokumentu koji se odnosi na pristup Unije u ovoj zemlji.

Kako se navodi u analizi berlinske organizacije Democratization Policy Council, radi se o prijedlogu Europske službe za vanjske poslove zemljama članicama da udvostruče trenutni pristup u BiH, koji nije donio rezultate, tačnije, dokument zagovara nastavak “neuspjele politike” bez pitanja zbog čega se desio neuspjeh.

“Opsesija Europske službe za vanjske poslove reformom izbornog zakonodavstva je evidentna u dokumentu; radi se o prvom konkretno pomenutom pitanju uz neiskrenu i lažnu tvrdnju da je ‘neohphodno poboljšati funkcionalnost i pomjeriti zemlju naprijed na putu ka EU'”, navodi se u analizi berlinske organizacije, koja također upozorava da dokument koji će biti predstavljen 21. februara ministrima vanjskih poslova očito ne sadrži bilo kakvu analizu.

Ističe se da je Europska unija propustila priliku za jednom “iskrenom revizijom politike” što se i vidi iz “opsesije” reformom izbornog zakonodavstva.

Democratization Policy Council dalje upozorava kako je namjera dokumenta da posluži kao “sredstvo za smirivanje” zemalja članica, od kojih većina prepoznaje činjenicu da je pogoršanje situacije u BiH izravna posljedica dugotrajnog neuspjeha politike EU.

Iz berlinske organizacije također skreću pažnju na ulogu Hrvatske, koja se, kako se ističe, “agresivno zalaže” za lidera HDZ BiH Dragana Čovića čije prijetnje sprječavanja izbora zajedno s Miloradom Dodikom pokreću EU vanjsku politiku.

Navodi se kako napori EU imaju za cilj smirivanje pod svaku cijenu – uključujući i popuštanje onima koji prijete miru i integritetu BiH, te da pronalazak sporazuma među vladajućom koalicijom samo po sebi ide na štetu BiH.

“Oni koji su pokazali aktivno građanstvo i državnički duh (kao oni što su ulagali tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava) ili dali konstruktivne prijedloge (Naša stranka) svedeni su na rekvizite i dodatke u naporima Europske službe za vanjske poslove kojima se navodno teži poboljšanju demokracije u BiH”, ističe se u analizi koja u nastavku “dešifrira” neke dijelove dokumenta koji će se naći pred EU ministrima krajem mjeseca:

“Konkretni dijalog unutar državnih institucija o pitanjima koja uporno potpiruju političke tenzije jednako je davanju pokrića Dodiku za otimanje zemlje koju priželjkuje (državno vlasništvo), te konačno oduzimanje imovine koje će BiH učiniti zemljom bez teritorija”.

Također, dodaje se, kako dio teksta u kojem se kaže da ako potencijalno jednostrano preuzimanje nadležnosti sa države na nivo RS postane operativno, onda bi se na temelju Odluke Vijeća trebale uzeti u obzir pojedinačne restriktivne mjere.

“Europska služba za vanjske poslove ovdje pokazuje da je spremna razmotriti restriktivne mjere samo ako Dodik djelima slijedi svoje nezakonito zakonodavstvo. To dodatno definira odstupanje – i pogrešno predstavlja opseg i širinu odluke Vijeća iz 2011. godine”, upozorava Democratization Policy Council.

Na kraju naglašavaju kako zemlje članice imaju odgovornost prema vlastitim građanima suočiti se sa zajedničkim neuspjehom EU u BiH direktno u Vijeću za vanjske poslove, umjesto da budu zarobljene “intelektualno nepoštenim” izvještajem Europske službe za vanjske poslove.

Također, dodaju, zastupnici u Europskom parlamentu zagovarali su strateški pomak od trenutne politike, zahtijevajući pojačanje misije EUFOR, restriktivne mjere, ograničenje financiranja i opću reviziju politike.

“Zastupnici u Europskom parlamentu iz cijelog spektra zagovarali su strateški pomak od smirivanja, uključujući pojačanje EUFOR-a, restriktivne mjere, ograničavanje financiranja i opću reviziju politike. To je znak koje bi zemlje članice trebale slijediti sljedeće sedmice”, zaključuje se u analizi.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU