fbpx

Dodik Foto Pixel

 Foto: Pixel

Dodik se, koliko god pokušavao stvari predstaviti drugačije, više plaši britanskih sankcija nego "britanskih otmičara".

U svega desetak dana Velika Britanija je uvela sankcije dvojcu Milorad DodikŽeljka Cvijanović, srpskom članu Predsjedništva BiH i premijerki Republike Srpske, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt iskoristio je bonske ovlasti te poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, zbog čega je Dodik bio u Beogradu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali tek nakon što je ovaj primio Visokog predstavnika. Britanija je uvela sankcije dvojcu Dodik – Cvijanović zbog njihove destabilizirajuće uloge u BiH, zabranjen im je ulazak na Otok, a zamrznuta im je i imovina. Dodika, kako je izjavio, zaboli za sankcije i samo će mu pomoći da završi diskusiju s njima. Nakon što su mu uvedene sankcije Dodik je u javnost pustio priču kako ga namjeravaju oteti britanski i američki vojnici i odvesti tamo gdje su mu uvedene sankcije – u Veliku Britaniju. Puno događaja u RS-u i za njegove vodeće ljude u kratkom roku, a kao po pravilu, ako nešto ne ide na ruku, onda se kupuje vrijeme te spinuje ugroženost, na što ukazuje banjalučki novinar Miljan Kovač.

- Priča o tome kako Velika Britanija ili SAD, pripremaju njegovu otmicu, kao i način na koji je tu informaciju plasirao u javnost, prevazilaze sve dosadašnje spinove Milorada Dodika o navodnoj ugroženosti njega, Republike Srpske, srpskog naroda, a naslušali smo ih se mnogo. Po pravilu takve priče se iz Dodikovog okruženja plasiraju ili u izbornim godinama ili kada se otkriju velike afere u koje su umiješani on ili njemu bliski. One imaju ulogu ili da utiču na podizanje izbornog rejtinga ili na skretanje fokusa sa afera, odnosno stvarnih problema - ističe Kovač.

Svemu su prethodile sankcije i odluka Christiana Schmidta da poništi zakon koji je u februaru usvojila Narodna Skupština Republike Srpske, a koji je trebao stupiti na snagu 14. aprila nakon čega su obojica svratili u Beograd na dozu razgovora i razumijevanja. Činjenica da se sve odvijalo daleko od javnosti, za Kovača je znak da Dodik sve više postaje teg oko vrata Srbije.

- Sve ukazuje na to da Aleksandar Vučić svoj politički kurs još uvijek stidljivo, ali sigurno zaokreće prema zapadu - smatra Kovač ističući da Srbija svoju perspektivu vidi u EU-u. Vučić je Schmidta primio kao Visokog predstavnika međunarodne zajednice, a ne kao "njemačkog turistu", kako ga Dodik naziva, pozivajući se na Putinovo negiranje njegovog legitimiteta, zaključuje naš sagovornik i dodaje da se još jedino Dodik poziva na stav Moskve što je, kako kaže, i politički opasno. Navodi da se agresijom na Ukrajinu Rusija diskvalifikovala i iz procesa na Balkanu, "tako da je Dodik, ne svojom voljom izgubio moćnog zaštitnika".

- Dodik je, moguće, tek sada vidio, kako je njegov značaj mnogo manji nego što je to mislio. Bilo je za očekivati, da će se, kao poznati pragmatik, brzo preorijentisati, i saveznike potražiti na drugoj strani, onoj zapadnoj, koja mu je u najvećoj mjeri i pomogla da dođe na vlast, ali za to je prekasno što je postalo jasno nakon britanskih sankcija - navodi Kovač. Dodikov najveći strah nisu "otmičari", tvrdi on, već da će mu biti presječeni finansijski tokovi.

- Zato se, koliko god pokušavao stvari predstaviti drugačije, više plaši britanskih sankcija nego "britanskih otmičara". Ne zato što on u Britaniji ima neku imovinu koja će mu biti blokirana (a nije isključeno da ima), već što je izvjesno da će mehanizam sankcija poslije Velike Britanije, primijeniti i Njemačka, Francuska, i druge države EU-a. U takvoj situaciji, on više ne bi mogao politički opstati i to bi definitivno bio kraj. Dodik se, uvjeren sam, ne plaši toliko odlaska s vlasti, koliko se plaši da bi to za njega značilo i gubitak slobode i finansijske moći - napominje Kovač.

Njemačka je već odlučila da obustavlja projekte koji su započeti u RS-u. Vrijednost tih projekata iznosi više od 100 miliona konvertibilnih maraka. Dodatnu draž priči daju i reakcije sa "druge strane", odnosno Sarajeva, pa i Mostara, ako na Mostar gledamo samo kao na utočište Dragana Čovića. Njihove reakcije "odišu zrelošću", onoliko koliko i Dodikova priča o otmici, ističe Kovač dodajući i da to nije ništa novo.

- Predizborna kampanja je već nezvanično počela. Sada će Dodik svako malo otcjepljivati RS i pripajati ga Srbiji, Izetbegović će braniti BiH i ukidati RS, Čović će praviti treći entitet... I to je predstava koju gledamo decenijama. Dodik možda jeste paranoičniji nego ikad i vlast mu je, također, klimavija nego ikad, ali bar se opozicije ne mora plašiti, jer oni dijele iste vrijednosti - navodi Kovač.

Visoki predstavnik je povukao prvi potez. Sljedeći mogu samo da se naziru.

Piše: Dejan Kožul, Portal Novosti

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU