fbpx

Na internetu se pojavio montiran snimak u kojem Zoran Kesić, voditelj satirične emisije 24 minuta, navodno ismeva Republiku Srpsku. Zbog ovog montiranog snimka Kesić je dobio pretnje, a u izjavi za Insajder.net kaže da je neko tendenciozno želeo da na emisiju i na njega nahuška ljude i da je u tome uspeo.

images cms image 000001068

"Neko je zlonamerno manipulisao ljudima. Tendenciozno je izmontirao snimak star dve godine. Neko je na bezazlenu, benignu šalu na račun oblika Republike Srpske na mapi dodao da ja kažem 'budale", a izbacio moju rečenicu 'Pozdrav našim gledaocima u Banjaluci'. Neko je tendenciozno želeo da na emisiju i na mene nahuška ljude i u tome je uspeo, tom montažom. Ja nigde ne kažem 'budale'", navodi Kesić.

On dodaje da svakako ne misli da su ti ljudi budale.

"Dovoljno su propatili da bi ih ja vređao i nikada to ne bih ni pomislio. Kao što sam rekao, u montiranom snimku je izbačena rečenica 'Pozdrav našim gledaocima u Banjaluci' jer se i emitujemo na lokalnoj televiziji u RS, a ubačeno je 'Budale!', što uopšte ne pripada tom segmentu", kaže Kesić.

Na originalnom snimku se čuje kako Kesić u jednoj šali kaže: "Juče Krim, danas Škotska, sutra Katalonija, prekosutra, što da ne, Republika Srpska…mada, možda bolje ne Republika Srpska, ne znam da li ste videli kako izgleda na mapi? Na šta ovo liči. Pozdrav našim gledaocima u Banjaluci".

Međutim, u montiranom snimku je izbačena rečenica "Pozdrav našim gledaocima u Banjaluci" i dodato iz drugog dela emisije kako Kesić navodno govori "budale", posle čega se smeje, izvinjava, i dodaje "ali jesu". Na ovaj način sve je stavljeno u kontekst u kom ispada da Kesić vređa Srbe i Republiku Srpsku.

Ono što je zaista Kesić rekao u nastavku jeste: "Uostalom, kako bilo ko može da bude protiv nezavisnosti, protiv samostalnosti, protiv slobode? Zar biste sprečili svoju ćerku tinejdžerku da ode iz porodičnog doma u stan nekog čike i osamostali se? Ko može da zameri Nikolini Pišek što hoće žena da se otcepi od onog Bulevara? Ima li većeg ponosa, nego kada vaše čedo krene svojim putem?"

NUNS: Otkriti ko preti Kesiću

NUNS zahteva od nadležnih organa da otkriju ko preti popularnom voditelju, ali i da utvrde ko je postavio izmontiran video snimak u kom Kesić navodno ismeva Srbe iz Republike Srpske.

NUNS upozorava da su pretnje Zoranu Kesiću posledica atmosfere linča koju stvaraju pojedini tabloidi izmišljanjem zavera i podela novinara na „patriote“ i „izdajnike“. Ovakve kampanje, pokazuje se i na ovom primeru, ozbiljno ugrožavaju bezbednost novinara.

NUNS očekuje od najodgovornijih pojedinaca u državi da svojim delovanjem i jasnim stavom prema medijskim obračunima prema pojedinim novinarima i javnim ličnostima učine sve da se zaustavi promocija govora mržnje i na taj način spreče ozbiljnije posledice po bezbednost novinara od verbalnih pretnji.

Insajder

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU