fbpx

I to se desilo. Slavko Dunjić je konačno pronašao sebi ravne političke partnere. On i njegovi puleni okupljeni u tzv. "Izvorni SDS", će na izbore na listi koalicije koju čine Savez za novu politiku čuvenog Zorana Mastila i Ekološka partije Nikole Lazarevića s Pala.

sdunjic

 

Autor: impuls

Da li je neko zaboravio Zorana Mastila iz vremena kada je bio na čelu Fonda Pio? On bi volio da jeste.

Mastilo, koji je promijenio i politički dres, da bi ostao u fotelji, pokazao je svoje prave "sposobnosti", tako što je Fond oštetio za milione maraka, sklapajući štetne ugovore. To ga nije omelo da sam sebi dodijeli stan u Bijeljini ili da nezakonito dodijeli penzije svojim bliskim rođacima.

Primjera radi Mastilo je sa banjalučkom firmom "M&I sistems" potpisao 1,2 miliona maraka vrijedan Ugovor o izradi i nabavci softvera, ali tako da vlasnik softvera i dalje ostaje pomenuta kompanija koja u njegovu izradu nije uložila ni marke. U samo jednoj godini Mastilo je Fond PIO, nesavjesnim poslovanjem opteretio za više od 1,6 miliona maraka kamatama na štetne i nepovoljne kredite.

Zamislite kakve malverzacije jedan funkcioner pod režimskom palicom Milorada Dodika mora da napravi, pa da aktuelna vlast odluči da ga smijeni i da pokrene istragu protiv njega. A to je Mastilu pošlo za rukom.

To što za svoja nedjela nije osuđen, dovoljno govori o stanju u pravosuđu RS. Iz istog razloga on i Dunjić danas mogu slobodno da se bave politikom.

Ima li prirodnijeg saveza na političkoj sceni od njih dvojice? Teško da ima. Kako narod kaže: "našao lonac poklopac".

Kako je moguće da tzv. "Izvorni SDS" i nakon zabrane koju je izrekao CIK, pa potvrdilo i Apelaciono odjeljenje Suda BiH, učestvuje na izborima?

Stvarni šef  ove organizacije Slavko Dunjić, je i ovaj put primijenio provjereni "metod" poznat pod imenom "prevara". Ovaj put će, služeći se rupama u Zakonu, prevariti Centralnu izbornu komisiju.

Fora je u tome da su Mastilov Savez za novu politiku i Lazarevićeva Ekološka partija sklopili koaliciju koja će pod imnom "Izvor" učestvovati na izborima u Gradišci. "Izvor”"je međutim samo paravan iza koga se krije tzv. "Izvorni SDS", čiji će se kandidati naći na listi ove koalicije. 

Kandidate će, naravno, izabrati Slavko Dunjić. Pouzdano znam, da se sa Mastilom i Lazarevićem, Dunjiću nije bilo teško dogovoriti – oni kao "politički lideri novog doba", koje građani nisu još dovoljno razumjeli, ne prave razliku između konvertibilnih maraka, evra ili švajcarskih franaka…

I Dunjiću je svejedno, on te vrste "političkih argumenata" ima u izobilju. To mu ipak nije pomoglo kada je CIK odbio prijavu "Izvorne SDS" za učešće na izborima. Utvrđene su nepravilnosti u sudskoj registraciji ove organizacije, a zbog postojanja sumnje u falsifikovanje službenog dokumenta nije isključena ni mogućnost krivičnog gonjenja odgovornih lica. Odluku CIK-a potvrdilo je i Apelaciono odjeljenje Suda BiH.

Treba napomenuti, da je tzv. "Izvorna SDS" ozbiljniju opštinsku organizaciju napravila jedino u Gradišci, upravo zahvaljući Dunjiću. Nakon ovakvog razvoja situacije on je preduzeo ozbiljne aktivnosti pokušavajući da svoja kandidate za odbornike "udomi" na listi DNS-a. Ovome se oštro usprotivio gradiški odbor ove partije, pa Dunjiću nisu pomogle ni urgencije kod šefa DNS-a Marka Pavića.

Svjesni o kavim se mešetarima radi u gradiškom DNS-u, bez obzira na pritiske iz centrale nisu htjeli ni da čuju za ovakvu vrstu saradnje sa Dunjićem.

Na kraju se kao spasonosno rješenje pojavio Mastilo.

Često se postavlja pitanje: Kakav je smisao izlaska na izbore velikog broja stranaka, poput stranke Zorana Mastila, koje na izborima u cijeloj RS osvoje po par stotina glasova? Odgovor je jednostavan: U izbornom procesu se može i pristojno zaraditi, npr. prodajom mjesta u biračkim odborima (obzirom da svaki politički subjekt koji učestvuje na izborima dobije jednak broj mjesta u biračkim odborima), prodajom mjesta na kandidatskoj listi i drugim "sitnim uslugama" koje izborni Zakon, toleriše.  Izmjene Zakona kojima bi ovakve prljave igre bile zaustavljene, međutim ne odgovoraju ni "velikim" političkim strankama, koje su korisnici ovakvih usluga.

Ovakav zakon je omogućio Slavku Dunjiću (bar za sada) da, osim CIK-a, prevari i glasače koji neće znati za koga tačno glasaju, ali i one koji su pristali da se kao njegovi pioni, kandiduju za odbornike pod sumnjivim okolnostima.

Prevara (što bi bilo originalnije ime za tu listu nego "Izvor") ima samo jedan cilj - unijeti zabunu među glasače na predstojećim izborima i time nanijeti što veću štetu strankama Saveza za Gradišku (SDS, PDP, NS…) i tako pomoći kandidatima SNSD-a pod čijim pokroviteljstvom je i nastala tzv. "Izvorna SDS".

Prije nekoliko dana  u Gradišci su aktivisti tzv. "Izvorne SDS" zajedno sa svojim šefom slavili to što su uspjeli prevarom da se nađu na izbornoj listi, na kojoj većina od njih neće imati više od deset glasova.  Bilo bi smiješno, da nije previše jadno.

I na kraju odgovor na pitanje: Otkud Lazarević i Ekološka partije u cijeloj ovoj priči? Jednostavno – bez pomoći "ekologa" toliki otpad se ne bi mogao skupiti u jednoj kanti, pardon koaliciji.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU