fbpx

Kako se u budžetu Grada Sarajeva jedan posto pretvori u četiri posto? Znaju u Gradskom vijeću Grada Sarajeva. Gradsko vijeće donijelo je 2013. godine Odluku da ukupna sredstava koja se raspoređuju političkim strankama ne smiju biti veća od jedan posto. Vlastita Odluka nije ih spriječila da umjesto 75.000 maraka što je jedan posto, isplate 300.000 maraka što je četiri posto

35. sjednica 02

FOTO: gradskovijece.sarajevo.ba 

Piše: Azra Omerović

Grad Sarajevo isplatio je političkim strankama četiri puta više novca od dozvoljenog tokom 2015. godine, pokazuje posljednji izvještaj revizora. Političke partije u Gradskom vijeću dobile su četiri posto budžeta umjesto jedan posto, koliko je propisano Odlukom Grada iz 2013. godine.

Bakir Jalovčić iz Fondacije Centar za zastupanje građanskih interesa kaže za Žurnal da Grad Sarajevo strankama već nekoliko godina isplaćuje više novca nego što je dozvoljeno.
- Izdvajanja za Parlamentarne grupe u Gradskom vijeću su konstantna i iznosima premašuju jedan posto od planiranog budžeta – kaže Jalovčić.

Grad Sarajevo je od Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine dobio negativnu ocjenu u Izvještaju za 2015. godinu.

Pola miliona štete

Revizori su otkrili da je Grad prekršio vlastitu odluku donesenu 2013. godine kojom je izdvajanje za političke stranke ograničeno na jedan posto ukupnog godišnjeg budžeta. Grad je u svom budžetu za 2015. godinu od 12 miliona maraka mogao strankama dodijeliti tek 120.000 maraka. Kasnijim smanjenjem budžeta na 7,6 miliona maraka strankama je trebalo pripasti tek oko 75.000 maraka. Umjesto toga, isplaćeno im je 300.000 maraka, otkrili su revizori i konstatovali “da nije osnovano izvršeno planiranje i izvršenje pozicije tekući transfer za sufinansiranje parlamentarnih grupa”.

Samo 2013. godine, kada je donesena Odluka o raspodjeli sredstava budžeta Grada Sarajeva planiranih za rad klubova gradskih vijećnika, Grad je isplatio jedan posto budžeta strankama, odnosno oko 100.000 maraka.

Bakir Jalovčić iz Fondacije CPI kaže da je 2013. godina bila posljednja godina u kojoj je Grad poštovao svoju odluku.
- Posljednja godina u kojoj je grant za finansiranje Parlamentarnih grupa iznosio jedan posto od planiranog budžeta je 2013. - kaže Jalovčić.

Već 2014. godine Grad je isplatio dvostruko više od dozvoljenog, oko 200.000 maraka da bi 2015. godine strankama dodijelio četiri puta više novca od dozvoljenog. U budžetu za 2016. godinu od 13,7 miliona maraka, Grad je umjesto 137.000 maraka strankama obećao 300.000 maraka.

Tako je strankama umjesto 300.000 maraka za posljednje tri godine, Grad iz budžeta planirao odvojiti gotovo milion maraka a u stvarnosti im za 2014. i 2015. godinu već isplatio 500.000 maraka. Koliko će tačno novca od planiranih 300.000 maraka za 2016. godinu Grad isplatiti strankama i time oštetiti gradski budžet, znat ćemo početkom naredne godine kada se svedu računi.

Ono što već pouzdano znamo je koliko je Grad u 2015. godini izdvajao za podršku sportistima i teške socijalne slučajeve.

Ko je dobio najviše novca?

U 2015. godini Grad Sarajevo iz budžeta je izdvojio nula maraka za podršku i nagrade sportskim ekipama i pojedincima koji postižu vrhunske rezultate. Emina Hadžiahmetović, najbolja stonoteniserka Bosne i Hercegovine, kaže da od Grada nije dobila novčanu pomoć, za razliku od političkih stranaka.
- Što se tiče Grada Sarajeva nisam dobila nikakvu finansijsku podršku ni 2013. godine ni godine prije ni godine poslije – kaže Hadžiahmetović i dodaje da činjenice govore same za sebe: Ne bih komentarisala činjenicu da je novac izdvojen za finansiranje političkih stranaka, jer sama ta činjenica govori za sebe koliko Grad Sarajevo ulaže u sport i kulturu. Nažalost, sportisti su primorani da se sami za sebe bore, i da se sami finansiraju koliko su to u mogućnosti.

Iz godine u godinu prioriteti u budžetu Grada Sarajeva se ne mijenjaju.

Iz budžeta Grada Sarajeva u 2015. godini isplaćeno je tek 5.500 maraka za pomoć teškim socijalnim slučajevima. Ako je suditi po gradskom budžetu, vijećnici smatraju da su političke stranke u većoj socijalnoj potrebi od sugrađana ispod linije siromaštva.

Najviše novca u 2015. godini iz gradskog budžeta dobio je SDP, 73.000 maraka. SDA je pripalo 51.000 maraka. Naša stranka i Nezavisna lista – za moj grad dobile su po 45.000 maraka. Savez za bolju budućnost dobio je 33.000 maraka. Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Klub samostalnih vijećnika Drago Jurić i Stjepan Kljujić su od Grada dobili po 25.000 maraka.

Četvorostruko veće neosnovane isplate strankama iz budžeta Grada nisu do sada bile interesantne za istražne organe. U Tužilaštvu Kantona Sarajevo za Žurnal je potvrđeno da nisu dobili prijavu za neosnovane isplate pa ih nisu ni istraživali.

Ured za reviziju institucija u Federaciji još uvijek nije poslao Izvještaj za Grad Sarajevo Tužilaštvu ali su za Žurnal potvrdili da će to uraditi tokom prve sedmice novembra.

Osim isplate političkim strankama, revizori su pronašli brojne druge nepravilnosti u radu Grada Sarajeva. Duže od pet godina Grad Sarajevo isplaćuje plate i naknade svojim uposlenicima na način koji nije usklađen sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije. Bez potpisanog ugovora Grad godišnje izdvaja 1,4 miliona maraka za Olimpijski bazen otoka.

Grad Sarajevo je tokom 2015. godine prekršio najmanje pet zakona, pokazao je posljednji Izvještaj Ureda za reviziju.

Žurnal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU