fbpx

pzd

Sudija Branko Perić: ovo će se učiti u istoriji kao primjeri lošeg rada institucija. Traći put odgođeno suđenje, jer policija nije dostavila dokaze. Među okrivljenima i oni koji nisu taj dan bili u BiH.

Piše: Miljan Kovač

Suđenja članovima grupe “Pravda za Davida” sve više liče na sudsko – policijske farse. Nakon što je jutros, za 27 lica koji se terete za remećenje javnog reda i mira i nelegalno okupljanje ispred Policijske uprave Banjaluka 19. i 20. septembra prošle godine, odgođeno, jer policija odbrani nije omogućila uvid u dokaze, u ovome su saglasni pravni stručnjaci.

“Slučajevi David i Dženan su skinuli maske sa lica jednog neefikasnog, neprofesionalnog pravosuđa”, kaže za “impulsportal” sudija Suda BiH, Branko Perić.

Stiče se utisak da se sudije, tužioci pa i policija prvi put susreću sa ovakvim slučajevima, takav primjer smo vidjeli i danas.

“Naravno, to je jedinstven slučaj i učiće se u istoriji kao primjer lošeg rada institucija, posebno pravosuđa. To je paradoks, da država pokazuje svoju efikasnost u progonu ljudi koji traže pravdu, a ne pokazuje se efikasnost da se utvrdi pravda. To je nešto što je neshvatljivo i neprihvatljivo. Umjesto da otkriju uslove nezadovljstva i revolta javnosti oni se bave ljudima koji traže od njih da budu efikasni i da budu pravedni”, istakao je Perić.

Podsjećamo, 28. prošlog mjeseca pred Osnovnim sudom u Banjaluci je iz istih razloga, nedostavljanja dokaza odbrani i okrivljenima, odgođeno suđenje za 16 članova “Pravde za Davida”, koji se terete za učešće na, navodno neodobrenom, skupu na Trgu Krajine 30. decembra prošle godine.

Dva dana ranije, 26. novembra, je iz istog razloga odgođeno suđenje grupi od 24 lica, koji su okrivljeni zbog okupljanja ispred Skupštine Republike Srpske 17. decembra 2018.

Karakteristično je i da se na spiskovima okrivljenih nalaze i lica koja tih dana nisu ni bila u Banjaluci, poput aktiviste Velizara Antića, koji ima neosporne dokaze da tih dana nije ni boravio u Bosni i Hercegovini.

Advokat Dragan Tolimir koji zastupa dio lica obuhvaćenih optužnicom smatra da se u ovom slučaju radi o nekoj vrsti „mehaničkom ponavljanju zahtjeva kada se odredi grupa lica i onda se oni dovode u vezu sa svakim događajem koji je slijedio“.

„Očigledno je da nije ni bilo provjere lica i to će i biti najveći problem, uz brojne procesne prekršaje i kršenja prava okrivljenih iz postupka. Evidentno je da se žele voditi postupci protiv okrivljenih, a da im se ne omogući pravo na odbranu“, izjavio je Tolimir ispred Osnovnog suda u Banjaluci.

Iz grupe “Pravda za Davida” su još jednom poručili da bi umjesto što i na ovaj način vrše pritisak i progone mirnih građana, u pravosuđu i policiji trebali da traže i procesuiraju ubice Davida Dragičevića.

Autor: Impuls

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU