fbpx

Pzd sud

Uzdignute pesnice, žute trake oko nadlaktica i povici „Pravda za Davida“, slika je koju je ispred Osnovnog suda u Banjaluci danas mogao vidjeti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas boravi u ovom gradu.

Kolona automobila pod pratnjom srbijanskog predsjednika prolazila je ispred zgrade suda baš kada su se na tom mjestu spontano okupili aktivisti „Pravde za Davida“.

Povod njihovog dolaska pred sud, koji je izazvao pažnju javnosti je za danas zakazano pripremno ročište po tužbi dvije aktiviskinje iz ove grupe protiv Republike Srpske.

Aleksandra Vranješ i Sofija Grmuša su krajem prošle godine tužili Republiku Srpsku i entitetski MUP zbog kontinuirane diskriminacije građana okupljenih oko „Pravde za Davida“.

Danas je međutum, samo određen datum nastavka ovog procesa.
Novi termin, tražilo je Pravobranilaštvo RS, kaže advokatica, Jovana Kisin, zastupnica tužbe.

„S obzirom da je diskriminacija nastavljena i nakon podnošenja tužbe, mi smo imali nove dokze i nove materijale koji potvrđuju kontinuiran nastavak diskriminacije. Mi smo danas dostavili nove materijale, a s obzirom da se novi materijali moraju pregledati onda je pravobranilaštvo tražilo dodatni rok za izjašnjenje. Samim tim postupak je zakazan za 07. oktobar u 12 sati“, rekla je Kisin u izjavi za Impulsportal.

Da će pravda na kraju ipak pobijediti, sigurna je Sofija Grmuša. Ona i Aleksandra Vranješ, danas nisu mogle u sudnicu, zbog mjera zaštite od virusa korone, pa su advokaticu morale sačekati u hodniku suda.

„Ovo je u suštini samo početak tako da se danas ništa konkretno nije desilo. Ja očekujem da će sud donijeti ispravno rješenje, jer je u ovom slučaju očita diskriminacija. Vjerujem u sud koji je do sada bio pravedan u svojim odlukama koje se odnose na aktiviste Pravde za Davida. Sigurna sam da će pravda i ovaj put pobijediti“, rekala nam je Sofija Grmuša.

Neposredan povod zbog koga su ona i Aleksandra Vranješ, odlučile podnijeti tužbu, je događaj iz novembra prošle godine – kada su pripadnici MUP-a od njih dvije tražili da se udalje sa Trga jer „ nije dozvoljeno javno okupljanje“- iako, kako tvrde, nikakvog okupljanja nije bilo, niti su policajci imali odgovor na pitanje: Kako se „skup“ od dvije osobe na trgu, bez ikakvih obilježja, parola, zastava, uzvika, može tretirati kao „javno okupljanje“

U grupi „Pravda za Davida“, ističu da je ovo samo jedan u nizu primjera kontinuirane diskriminacije nad članovima ove grupe i drugim građanima koji ih podržavaju.

Protiv više od 40 njih Policijska uprava Banjaluka je do sada podnijela prekršajne naloge, zbog navodnog „uznemiravanja“ građana uzvikom „Pravda za Davida“.

Sve prekršajne naloge koji su se do sada našli pred sudom – Osnovni sud je odbacio, kao neosnovane.

Bez obzira na to, pripadnici entitetskog MUP-a, nastavljaju svoju praksu, gotovo svakodnevnog legitimisanja i svake zabrane okupljanja ovih građana.

Jedan od svježijih primjera je nedavno hapšenje 10 aktivista i policijska intervencija na konferenciji za novinare aktivista „Pravde za Davida“.

Protiv više policijskih služebenika, su zbog ovog hapšenja, koje su pravni stručnjaci ocijenili kao protivpravno lišavanje slobode, podnesene krivične prijave.

 

 Impuls

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU