fbpx

Dritan Abazovićizbori

Protekla je izborna noć u susjednoj Crnoj Gori. Nakon tri decenije na čelu te države, prema objavljenim, a još nezvaničnim rezultatima, čini se da je došao kraj vladavini Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je lider Milo Đukanović, aktuelni crnogorski predsjednik. Dok je opozicija uveliko slavila razgovarali smo sa portparolom Građanskog pokreta URA , Bojanom Jevrićem.

Autor: Impuls

Postoji li mogućnost postizbornog inženjeringa?

Nikakav postizborni inžinjering ne dolazi u obzir. Građani Crne Gore su većinski glasali za promjene i ta činjenica se nikako ne može povrgnuti. Dakle, može DPS da pokuša sve ali je stvar ovdje sasvim jasna. Pao je posljednji Berlinski zid u Evropi, Crna Gora je smijenila tridesetogodišnji režim i pobjednici treba da su svi građani, a poraženi samo oni koji moraju odgovarati zbog svojih nedjela.

Hoće li URA formirati vlast sa ostatkom opozicije?

Pošto je izborna volja građana Crne Gore sasvim jasna, i ona je da žele smjenu trodecenijskog režima tako ćemo se prema toj volji i ophoditi. Zadovoljstvo je što su i u izbornoj noći naše kolege iz opozicije model ekspertske vlade prihvatili kao poželjan i smatramo da će kroz taj model Crna Gora najbolje proći krizno vrijeme pred nama i period tranzicije vlasti i onda stvoriti sasvim pogodno tle za prve demokratske i fer izbore u našoj zemlji.

Pod kojim uslovima? Hoćete li tražiti mjesto premijera?

Koalicija "Crno na bijelo" neće praviti kompromise sa nacionalnim interesima Crne Gore i neće mijenjati nikakve spoljnopolitičke pravce zemlje i preispitivati već donešene odluke. Mi gledamo u budućnost i Crnu Goru jednaku za sve njene ljude.

Koalicija „Crno na bijelo“ neće ni uslovljavati nerealnim zahtjevima formiranje nove vlasti u Crnoj Gori.

Koji će biti potezi nove vlasti?

Nova ekspertska vlada koja će biti formirana uz podršku tri koalicije u Skupštini treba da uradi reformu pravosuđa, ekonomskog sistema, reformu zdravstva, prosvjete i radi na ekologiji i održivom razvoju. Na kraju zadatak nove vlade bi bio da pripremi Crnu Goru za prve demokratske i fer izbore u svom mandatu trajanja.

Razgovarao: Miljan Kovač

 

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU