fbpx

advokat gvozden novi sad 010

Treba li vratiti kaznu doživotnog zatvora u krivično zakonodavstvo Republike Srpske, i da li za zločin nad predstavnicima vlasti treba postojati strože kazna od one propisane za isto djelo počinjeno nad „običnim smrtnikom“, pitanje je koje je oštro podijelilo javnost.

Autor: Impuls

„Ko u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbjednosti Republike Srpske liši života predsjednika ili potpredsjednika Republike Srpske, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika Vlade Republike Srpske, predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske, predsjednika Vrhovnog suda Republike Srpske ili glavnog republičkog tužioca, kazniće se kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom doživotnog zatvora“, navodi se između ostalog u prijedlogu.

„Po čemu su to životi predstavnika vlasti bitniji od života bilo kog građanina ove zemlje? Valjda pred zakonom svi trebamo biti jednaki“, pita se advokat Dragan Tolimir.

On se još i zapitao da li je ovakva izmjena zakona u skladu sa evropskim standardima.

„Koliko znam u Evropi je trend da se kazne ublažavaju, pa ne znam kako će se ovakva rješenja uklopiti u takve standarde kojim navodno težimo“, rekao je Tolimir.

Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava, smatra da je prije odluke o uvođenju kazne doživotnog zatvora, trebalo isprobati „druga rješenja“.

Mišljenja je da bi se bolji efekti postigli podizanjem posebnog minimuma kazne zatvora za određena djela.

„Propisivanjem kazne doživotnog zatvora zakonodonosilac će svakako učiniti populistički potez, jer većina građana podržava uvođenje strožih sankcija, ali to sigurno neće biti pravi odgovor na pitanja kao što su zašto sudije i do sada nisu često davale veće kazne zatvora iako su imali zakonsko uporište za to, odnosno zašto ne postoji oštrija kaznena politika sudova za teška krivična djela, kako danas funkcionišu postojeće sankcije i da li opravdavaju svoju funkciju, da li odvraćaju od eventualnog vršenja krivičnih djela, da li zločinci koji čine najteža krivična djela bivaju adekvatno kažnjeni“, ističe Lučka.

Poslanik opozicionog SDS-a u Skupštini RS, Davor Šešić, napominje da se na ovaj način ipak prepisuje praksa iz regiona, a kada je riječ o opravdanosti, „treba vidjeti kakve su kazne do sad izricane za najteža krivična djela, a i svjedoci smo da oštećeni često nisu zadovoljni presudama sudova".

„Uvođenje kazne doživotnog zatvora u krivični zakonik bi trebalo imati najviše psiholoski efekat na potencijalne izvršioce krivičnih djela.

Svi treba da budu jednaki pred zakonom, sa druge strane su bitni motivi u izvršenju krivičnog djela, tu prvenstveno mislim da nije dovoljno da je neko visoki funkcioner, jer izvršenje krivicnog djela ne mora biti motivisano tom funkcijom“, kaže Šešić

Naši sagovrnici se slažu da bi se, prije svega, trebalo preispitat rad pravosuđa, za koje se svakodnevno vežu neefikasnost i korupcija, zbog čega imamo veliki broj neriješenih teških krivičnigh djela, prije svega neriješenih ubistava.

Jer, dok korupcija caruje pravosuđem, svako zakonsko rješenje čini se besmislenim.

M.K.

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU