fbpx

1231678

Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Tajanstveni britanski umjetnik Banksy odao je priznanje zdravstvenim radnicima novim djelom u opštoj bolnici Southampton, a platno čija je slika objavljena na njegovom Instagramu u srijedu postavljeno je kao priznanje zaposlenicima te bolnice u borbi protiv koronavirusa.

Slika prikazuje malog dječaka u majici kako kleči pokraj kante za smeće. On je svoje uobičajene heroje igračke Batmana i Supermana, koji su odbačeni u kanti, zamijenio novim herojem - medicinskom sestrom.

Poput Supermana i sestra ima ispruženu ruku i nosi masku za lice, kapu i pregaču sa znakom crvenog krsta, što je jedini element u boji na crno-bijelom platnu.

Prema BBC-iju, umjetnik je uz platno ostavio poruku bolnici u kojoj piše 'Hvala na svemu što činite. Nadam se da će malo razvedriti prostor, iako je crno-bijelo.'

Platno veličine četvornog metra 'Prekretnica' ostat će u bolnici do jeseni i potom će biti ponuđeno na aukciji, a novac će biti uplaćen britanskom zdravstvenom osiguranju.

765 574 5eb3bf6866710

Direktorka bolnice Paula Head kazala je da su svi u bolnici zahvalni na platnu.

Anonimni umjetnik postao je slavan nakon serije provokativnih grafita širom Engleske koji se često bave kritikom društva.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU