fbpx

met museum new GETTY

 Foto: Getty

Metropoliten Muzej umjetnosti u Njujorku (Metropolitan Museum of Art) ima više od 1.000 predmeta u svojoj kolekciji koji su povezani s ljudima koji su navodno umiješani u zločine vezane uz trgovinu antikvitetima, prema novom izvještaju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ).

Najmanje 1.109 komada u Metovoj zbirci prethodno je bilo u vlasništvu pojedinaca koji su bili optuženi ili osuđeni za zločine uključujući pljačku i trgovinu ljudima, otkrili su ICIJ i neprofitna organizacija Finance Uncovered u pregledu Metove zbirke antikviteta, prenosi Klix.ba.

Od tih predmeta, manje od polovina ima dostupnu evidenciju koja detaljno opisuje kako su napustili svoje zemlje porijekla. A više od 250 antikviteta u Metu koji se povezuju s Nepalom i Kašmirom, dva mjesta koja su posebno teško pogođena pljačkom, samo su tri navedena s zapisima koji objašnjavaju kako su predmeti napustili područja iz kojih potječu, prema ICIJ-u.

b 230322209

Jedan od artefekata povezan sa krijumčarima (Foto: The Metropolitan Museum of Art)

Mnogi predmeti u Metovoj zbirci također imaju jasne veze s pojedincima koji su bili upleteni u pljačku ili trgovinu antikvitetima, navodi ICIJ.

Muzej ima gotovo dvadesetak primjeraka koji su nekoć pripadali američkom trgovcu antikvitetima Robertu E. Hechtu.

Met je prvi počeo nabavljati predmete od Hechta 1950-ih, a nastavio je to činiti čak i nakon što su Hechta otalijanski tužitelji optužili za krijumčarenje 1959. i 1961.

Slučaj protiv Hechta kasnije je odbačen kada je došlo do zastare, a Hecht je umro 2012. nakon stalnog poricanja da je igrao bilo kakvu ulogu u ilegalnom izvozu umjetnina.

"Nebeska plesačica (Devata)", indijska statua iz 11. stoljeća u Metovoj zbirci povezana s osuđenim krijumčarem antikviteta Subhashom Kapoorom.

Met također ima više od 800 predmeta koji su nekoć pripadali Jonathanu P. Rosenu, Hechtovom poslovnom partneru koji je optužen zajedno s Hechtom u Italiji 1997.

Clevelandski muzej umjetnosti je 2008. pristao je vratiti predmete u svojim zbirkama koje je nabavio Rosen, nakon što je saznao navodno su bili ukradeni, a 2013. godine Univerzitet Cornell pristalo je vratiti oko 10.000 drevnih iračkih ploča koje je donirao Rosen, napisao je The Los Angeles Times.

U to je vrijeme Rosenov advokat zanijekao da su tableti nezakonito nabavljeni.

Još 85 komada u Metovoj kolekciji povezano je sa Subhashom Kapoorom, koji je prošle godine u Indiji osuđen na 10 godina zatvora zbog trgovine ljudima.

"Met daje ton muzejima diljem svijeta", rekla je za ICIJ Tess Davis, izvršna direktorica skupine za borbu protiv trgovine Antiquities Coalition. "Ako Met dopušta da sve te stvari padnu u vodu, kakvu nadu imamo za ostatak tržišta umjetninama?"

Godine 2019. muzej je pristao vratiti 2000 godina star zlatni lijes iz starog Egipta koji je bio u središtu pozornosti nakon što je zvijezda reality televizije Kim Kardashian pozirala uz artefakt tijekom Met Gala 2019. Istraga koju je proveo ured okružnog tužitelja Manhattana potvrdila je da je lijes ukraden i da je Met kupio komad nakon što im je trgovac pokazao "loše krivotvorenu" izvoznu dozvolu, prema ICIJ-u, piše CNN.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU