fbpx

Jednom davno bijaše stari Cherokee Indijanac koji je svom unuku ispričao poučnu priču...

Wesley Wes Studi

– Unutar svakog čovjeka se vodi bitka, poput borbe između dva vuka.

Jedan vuk predstavlja zlo – bijes, zavist, ljubomoru, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivicu, grijeh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos...

Drugi vuk predstavlja dobro – radost, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, srdačnost, darežljivost, istinu, saosjećajnost, vjeru...

Mali Indijanac se nakratko zamisli, te ga upita:

– Koji vuk na kraju pobjeđuje?

Stari Čiroki mu na to odgovori:

– Pobjeđuje onaj kojeg hraniš!

Ko su Cherokee Indijanci?

Cherokee su jedno od najznačajnijih indijanskih plemena iz grupe Irokeznih (engl. Iroquoian) govornika, čija se izvorna lokacija nalazila u Tenesiju i Sjevernoj Karolini, a prostirali su se također i po susjednim krajevima Južne Karoline, Džordžije, Alabame i Virdžinije. U kasnijem periodu Čiroki su se nalazili i po državama Arkanzas, Kanzas, Kentaki, Oklahoma i Teksas Oni su počeli da dolaze u kontakt sa Evropskim trgovcima u 18. vijeku.

Još u 19. vijeku bijeli naseljenici u SAD-u su nazivali Čiroke jednim od “Pet civilizovanih plemena”, zato što su oni asimilirali brojne kulturne i tehnološke prakse Evropskih američkih naseljenika. Po SAD popisu iz 2000. Čeroki nacija ima više od 300.000 članova. Ona je najveće od 565 federalno priznatih plemena u Sjedinjenim Američkim Državama.

(STUDOMAT.ba)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU