fbpx

Nisu samo Narodno pozorište, Muzej RS, Jazavac ili biblioteka mjesta kulture u Banjoj Luci. Na našu sreću, naš grad ima kulturnih sadržaja i aktivnosti i izvan zvaničnih institucija. Radi se o organizacijama koje su počele “ni iz čega” a postižu dobre rezultate u promociji kulture i umjetnosti.

bl art

Njihovi sadržaji su zanimljivi i drugačiji, a entuzijazam njihovih osnivača i radnika je za svaku pohvalu. Zato vam Reflektor donosi priču o kulturnim institucijama koje još uvijek nisu toliko poznate u gradu, ali uskoro će se i to promijeniti 

Art Klub Prostor

U stanu od 37 metara kvadratnih u jednom od banjalučkih nebodera, smješten je Art Klub Prostor. Kako sami osnivači ističu Prostor je nastao sa ciljem da ukaže na neophodnost prostora za savremenu umjetnost i njen značaj.

Od septembra 2015. godine pa do sada predstavljeno je 16 radova nezavisnih vizuelnih, dramskih umjetnika i pisaca sa BiH scene i četiri rada umjetnika iz inostranstva i regije (SAD, Austrija, Kanada i Crna Gora). Prostor je bio organizator Krov festa, prvog eko-art festivala na neiskorištenom ravnom krovu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

bl art1

Trenutno se u Prostoru organizuju radionice različitog sadržaja (kreativno pisanje, glumačka terapija, savremeni dokumentarni film, slikarstvo, ilustracija , redizajn odjeće, izrada 3D maski itd.), a za ovu godinu planirano je održavanje novog Krov festa. Kako Prostor pruža mogućnost za promociju svih vidova savremenog stvaralaštva, ovim putem ohrabrujemo sve mlade afirmisane i neafirmisane umjetnike i stvaraoce da u Prostoru prikažu svoj rad.

bl art2

Lokacija: ul. Kordunaška br. 22 
Kontakt: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., 066 768 421

Kulturni centar UDAS

Organizacija amputiraca ”UDAS” Republike Srpske je nevladina organizacija koja okuplja žrtve mina, amputirce i članove njihovih porodica sa ciljem da podigne svijest o ostvarenju njihovih prava i njihovoj integraciji u zajednicu. Pored primarnih  aktivnosti UDAS se aktivno bavi i umjetničkim stvaralaštvom i aktivnostima iz oblasti kulture.

bl art3

U okviru UDAS-a djeluje Galerija UDAS koja je jedna od najaktivnijih umjetničkih galerija u gradu.

Cilj je da se Galerija afirmiše kao mjesto u BiH koje će pružiti mogućnost mladim studentima sa akademija likovnih umjetnosti, neafirmisanim umjetnicima, umjetnicima sa i bez invaliditeta iz BiH i regiona da predstave svoje umjetničke radove. Riječ je o jedinstvenoj galerija u jugoistočnoj Evropi sa prostorom prilagodjenim potrebama osoba sa invaliditetom.

bl art4

Stalni projekti  u okviru galerije su: izložbe umjetničkih radova umjetnika sa i bez invaliditeta, škola crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta i kulturna manifestacija ”Jesen grafike”. U 2017. godini u okviru Kulturnog centra UDAS biće realizovane:  izložbe umjetnika sa i bez invaliditeta iz BiH i Srbije u periodu od marta do avgusta 2017, „Jesen grafike 2017.“ u okviru koje će se predstaviti maksimalo 6 grafičara iz BiH i regiona u periodu od oktobra do decembra 2017. kao i škole crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta.

bl art5

Lokacija: Sime Miljuša 2

Kontakt: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., 051 439 239

DKC Incel

U krugu nekadašnjeg istoimenog industrijskog giganta-Incel svoje mjesto “pod suncem” pronašao je DKC Incel. Kao prostor nezavisne društvene, kulturne i umjetničke scene u Banjoj Luci, DKC Incel okuplja sve pojedince i grupe koji se na način nezavisan od “mainstream” društveno-kulturnih institucija bave kulturno-umjetničkom produkcijom i društvenim aktivizmom, kroz niz raznih aktivnosti kao što su: muzička dešavanja, likovna umjetnost, teatar, nezavisno izdavaštvo, seminari, radionice, građanske inicijative itd.

bl art6

Ideološki, DKC “Incel” stoji ZA kretivnost, samoorganizaciju, solidarnost, toleranciju, a PROTIV bilo kakvih oblika diskriminacije, predrasuda i represije.

bl art7

Za sve ljubitelje alternativne kulture, drugačijeg zvuka i nezavisnog mišljenja DKC Incel je mjesto u gradu koje se mora posjetiti.

bl art8

Lokacija: Veljka Mladjenovica bb

Kontakt: 066 913 242

Podrum scena – Studentsko pozorište Banja Luka

Davne 1977. godine predstavom “Molim partiju da me primi u svoje redove” održanoj u Banskom dvoru počelo je sa radom Studentsko pozorište. Najpoznatije banjalučko poluamatersko pozorište u svojih 40 godina postojanja na repertoaru je imalo preko 60 predstava. Neki od najpoznatijih banjalučkih glumaca kao što su Dragoslav Medojević, Goran Jokić, Ljiljana Čekić i drugi svoje prve korake napravili su upravo u Studentskom pozorištu.

bl art9

Danas se Studenstko pozorište može pohvaliti vlastitim prostorom – Podrum scenom u samom srcu našega grada u kojem se redovno održavaju predstave kao i druge kulturne manifestacije. Ne zaboravimo i Kesetnburg najveći festival studentskih pozorišta u zemlji, a koji će se ove godine održati u našem gradu. 

bl art010

Za sve ljubitelje “malih scena” i drugačijeg pozorište, naša preporuka je Podrum scena.

bl art011

Lokacija: Gospodska ulica

Kontakt:  065 758 708

Reflektor

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU