fbpx

"Muzej tajlandske korupcije" sadrži statue u prirodnoj veličini pohlepnih službenika koje podsećaju na nedavne korupcionaške afere, skulpture vreća s novcem i slike korumpiranih političara.

muzej2

BANGKOK - U Bangkoku je otvoren muzej posvećen korupciji kako bi se osudila praksa davanja mita vladinim funkcionerima.

"Muzej tajlandske korupcije", koji je osmislila jedna nevladina organizacija koja se bori protiv te društvene pojave koja razara politički život zemlje, sadrži statue u prirodnoj veličini pohlepnih službenika koje podsećaju na nedavne korupcionaške afere, skulpture vreća s novcem i slike korumpiranih političara.

"Tajland je zemlja sa kulturom klijentelizma. Sa korupcijom se suočavaju generacije i ljudi su se već navikli na nju", objasnio je za AFP jedan od organizatora Mana Nimitmongkol.

On je objasnio da Tajlanđani imaju komplikovani odnos prema ovom fenomenu koji nagriza politiku, pravni i ekonomski sistem kraljevine koja se prema godišnjem izveštaju međunarodne nevladine organizacije Transparensi internešnel (TI) o korupciji, nalazi na 85. mestu liste od 175 zemalja.

muzej32

Eksponati podsećaju posetioce na konkretne skandale. Na sredini jedne sale, nalazi se bista muškarca koji guta potporne grede koja nosi naslov "Ukusni obrok policajca".

Pre nekoliko godina, više od 160 miliona dolara potrošeno je za izgradnju 400 policijskih stanica koje nikada nisu sagrađene.

Istraga je vodila do Sutepa Taugsubana, tadašnjeg zamenika premijera, koji je prošle godine poveo kampanju protiv vlade Jingluka Šinavatre koja je, takođe, prikazana u muzeju. Naime, njeni politički protovnici je optužuju za korpciju u slučaju subvencija uzgajivačima pirinča.

muzej12

muzej

Cilj organizatora postavke je da probude javnost: "Svaka skulptura ilustrije jedan slučaj korupcije koji je izazvao ogromnu štetu zemlji".

"Želeli smo da napravimo ovaj muzej kako bismo dali do znanja korumpiranim funkcionerima da je ono što su učinili loše, te da će po tome ostati upamćeni i da im tajlandski narod to nikada neće zaboraviti, niti oprostiti", naveo je Nimitmongkol.

tanjug/impulsportal

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU