fbpx

Maleni grad Hay On Wye, koji se nalazi u Velsu, poznat je kao Grad knjiga.

hay3 2527859b

Maleni grad Hay On Wye, koji se nalazi u Velsu, poznat je kao Grad knjiga. U gradu postoji preko 40 knjižara i antikvarnica, i bezbroj štandova. Hay je takođe sjedište Hay festivala književnosti i umjetnosti koji se održava svake godine u maju i okopu preko 80.000 posjetilca.

11537908 660x432

hay on wye 172

 

 

Sve je počelo 1961. godine kada je Ričard But otvorio svoju prvu knjižaru polovnih knjiga u starom vatrogasnom domu. Nabavljao je knjige iz Amerike, gdje su se u to vrijeme knjižare stalno zatvarale. Nakon nekog vremena u gradu je otvoreno još nekoliko knjižara, a već do 1970. godine Hay je postao međunarodno poznat i kao Grad knjiga. Danas, ovaj maleni grad godišnje poseti oko 500.000 turista.

Hay on Wye Bookshops 2

p1020929

Najneobičnije knjižare u Heju su one takozvane “poštene knjižare”. Obično u njima nema prodavača, ljudi jednostavno izaberu knjigu i ostave novac u poštansko sanduče. Cijena, koja obično iznosi 1£ za tvrdi povez i duplo manje za meki bez obzira na naslov i autora, istaknuta je na vidnom mjestu. Ova praksa poštenog plaćanja opstaje već preko pola vijeka.

hayonwye1b

hay on wye20

honesty boxes hay on wye 3

Impulsportal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU