fbpx

henry miller1

Jedina stvar koju nikada ne možemo da uzmemo dovoljno je ljubav. I jedina stvar koju nikada ne možemo da damo dovoljno je ljubav.

Autor knjiga ’Povratnik raka’ (ili Jarčeva obratnica), ’Crno proljeće’, ’Povratnik jarca’ (Rakova obratnica) i ’Ružičasto raspeće’, pored Hemingwaya, jedan je od najznačanijih američkih pisaca 20. vijeka, a njegovo ime je Henry Miller. Djetinjstvo i ranu mladost je proveo u Bruklinu, gde je radio kao taksista i bibliotekar kako bi se prehranio, a važio je za velikog zavodnika i idealistu. Prvi put dolazi u dodir sa pisanjem radeći u telegrafskoj službi Western Union, kada piše knjigu o kuririma – ’Sklopljena krila’. Imao je pet brakova iz sebe, često je mijenjao mjesto boravka, a posebnu inspiraciju je pronalazio u Gradu svjetlosti, gdje je nastalo više od 36 knjiga. U Parizu je radio kao novinar i živio boemski, ubrzo nakon početka Drugog svjetskog rata seli se u Grčku na šest mjeseci, a potom se vraća u rodnu Ameriku gdje provodi ostatak života.

Ovako je Henry Miller govorio o životu:

Šta god da bude napredak u životu – dolazi kroz smjelost, a ne kroz prilagođavanje.

Ako će negdje i postojati mir, on će doći kroz ono što jesmo, a ne ono što imamo.

Istinska snaga leži u pokornosti, koja pojedincu dozvoljava da kroz privrženost, svoj život posveti nečemu što je iznad njega.

Jedina stvar koju nikada ne možemo da uzmemo dovoljno je ljubav. I jedina stvar koju nikada ne možemo da damo dovoljno je ljubav.

Pravi lider nema potrebu da vodi – on je voljan da ukaže na pravi put.

Destinacija nikada nije mjesto, već novi način posmatranja stvari.

Cilj života je živjeti, a živjeti znači biti svjestan, radostan, opijen, spokojan.

Nemam novac, izvore, nade. Ja sam najsrećniji čovjek na svijetu.

Običan čovjek je uključen u djelovanje, heroj djeluje. Tu je ogromna razlika.

Svaki momenat je zlatan za onoga ko ga prepozna kao takvog.

Uvijek sam gledao na raspadanje kao na jednako prelijep i bogat izraz života, kao što je rast.

Realnost je zasnovana na haosu.

Izvor: Biz Life

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU