fbpx

drd

Књига бекстава, одломак

Да ли је моја кривица што припадам раси лопова? Бели човек је одувек отимао све од свих. Од Јевреја, Арапа, Хиндуса, Кинеза, црнаца, Астека, Јапанаца, Балинежана. Када се задовољио отимањем територија и робова, почео je да преузима културе. Од Јевреја је украо религију, науку од Арапа, литературу од Хиндуса. Када је завршио са отимањем црначких тела, украо је њихову музику, плес и уметност.

Када му је хришћанска религија постала гнусна и ограничена, када је престала да га испуњава, окренуо се индијским веровањима. У Мексику, белац је пре свега крадљивац земље, затим се убрзо окомио на људске душе. Након што је опколио и заузео градове, подиже храмове. И када освојеним људим ништа не преостане, када их бели човек опљачка и пороби, када им уништи језик и веру, отера са вековне земље и примора да осете сиромаштво; када им затре потомство након што им преотме жене; када их претвори у племе покорних слугу, чак ни тада није задовољан постигнутим. И шта затим ради? Краде покореним људима прошлост. […] 

 
Ено их, у тешко проходним тропским шумама, они који не знају како да одбију. Они чији ће свет ускоро уништити авионима, магнетофонима, Библијама и вакцинама. Нису ни свесни како је срамно бити Лакандонац, у очима људи по имену Смит или Дипон. Не схватају да има људи који су жедни крви и чекају прави тренутак да се окоме на њих, да их мумифицирају, палатализују и анализирају до смрти! Туристи, мисионари, истраживачи, новинари, ловци, колонисти, освајачи, морнари, ловци на злато, трговци егзотизмом, пионири, авијатичари, препланули туристи, ловци на драго камење, посетиоци пагода и музеја, читава руља неспособних филозофа релативитета, погрбљених апостола универзализма, лукавих урбаниста, економиста, ‘љубитељa’ урођеника, гласника мира и цивилизације, а заправо трговачких путника продаваца магле, и ви, амбасадори култура, удружења Француско-Суданског или Аргентинско-Кмерског пријатељства, Гетеовог института и сличних институција, светски експерти, чувари буша, организатори сафарија, алпинисти, индолози, љубитељи Пигмеја, поклоници Маора, и ви, револуционари комичне опере, социјалисти у оковима сопствених манифеста, саботери, и ви такође, испијачи пејотла, конзументи халуциногених печурака који ће затим штанцовати књиге и књиге о томе, грабљивци, власници имања, људи који имају само једног бога и једну жену, хорде скакаваца, армија пацова заражених свиме што је необично, МРЗИМ ВАС.

Ж. М. Г. ЛЕ КЛЕЗИО, КЊИГА БЕКСТАВA

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU