fbpx

Legat Federika Garsije Lorke je nacionalno kulturno dobro i kao takvo u celosti će ostati u Španiji. Zabranjeno je prodavanje ili iznošenje bilo kog njegovog dela van granica zemlje.

t 2419365 san federiko garsija lorka pinkjeca cool v

Ovim saopštenjem španskog ministarstva kulture, čini se, privremeno je stavljena tačka na "rat" koji se gotovo godinu dana vodio između države i naslednika slavnog pesnika. Sve je počelo u junu 2015, kada je direktorka legata Laura Garsija Lorka nadležnim organima prijavila tadašnjeg upravnika Huana Tomasa Martina, optuživši ga za proneveru novca. Početkom juna očekivala se otvaranje nove zgrade u Granadi, u kojoj je trebalo da bude smeštena sva zaostavština autora "Ciganskog romansera". Svečano otvaranje pomerano je nekoliko puta, da bi na kraju bilo završeno skandalom. Lorkina fondacija, tvrdila je tada Laura Garsija, oštećena je za nekoliko miliona evra.

Skoro godinu dana bezuspešno traju pregovori sa državom kako bi se finansijski spasao legat. Kada se, pre mesec dana, nezvanično, pročulo da porodica razmišlja o prodaji dela zaostavštine, ministarstvo je preko noći proglasilo legat kulturnim dobrom.

- Porodica je od prvog dana vodila računa o svemu što je ostalo iza Lorke, sakupljala njegovu imovinu rasutu po celom svetu, sa jednom jedinom idejom, da je vrati u njegovu rodnu Granadu. U tome je imala vrlo malu ili nikakvu pomoć države - napisala je Laura u pismu prosleđenom medijima, nagoveštavajući da su zbog dugova prinuđeni da pronalaze "nova rešenja za spas legata".

Njihova ideja za dopunu budžeta bilo je "gostovanje legata" u muzejima i drugim institucijama kulture u Evropi i svetu, budući da im, kako su naveli, "država ne pomaže".

Lorkina rođaka tvrdi da nikada nisu imali nameru da prodaju vredne eksponate, a saopštenje ministarstva smatraju uvredom.

Dok se ne reši sudbina nedovršene zgrade u Granadi, nasledstvo najpoznatijeg španskog pesnika čuvaće se, kao i do sada, u Madridu.

NEPROCENjIVO BLAGO

Fondacija slavnog pesnika, koja upravlja legatom, osnovana je 1982. godine i poseduje oko 19.000 dokumenata. U legatu se, pored ostalog, čuva oko dve hiljade stranica rukopisa, više od 900 fotografija, kao i originalni Lorkini crteži. Među najvrednijim eksponatima su i pisma, Lorkina privatna prepiska sa najvećim umetnicima i intelektualcima tog vremena.

 Izvor: Novosti/BKTV News

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU