fbpx

TUZLA- U Tuzli danas počinju 15. međunarodni književni susreti "Cum grano salis" koji će se održati od 2. do 5. septembra.

20150902083536 323492

Romani "Kuća sećanja i zaborava" Filipa Davida, "Utjeha noćnog neba" Dževada Karahasana, "Blue moon" Damira Karakaša, "Devet" Andreja Nikolaidisa i "Brdo" Ivice Prtenjače ušli su u uži izbor za nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen 2014. godine na jezičnom govornom prostoru BiH, Hrvatske Crne Gore i Srbije.

- Nama je drago da je književna produkcija u ove četiri države sve bogatija. Kao što vidite, svake godine je sve više romana jer više dobre književnosti na ovim prostorima znači i više mira - istaknuo je Enes Karić, predsjednik žirija "15. Cum grano salis".

Odluku o najboljem romanu, pored Karića, kao predsjednika, donjeće i ostali članovi žirija u sastavu Julijana Matanović, Hadžem Hajdarević, Vladimir Arsenić i Milorad Popović.

Tokom četverodnevnog festivala obilježiće se 90 godina od rođenja književnika Derviša Sušića, zatim 110 godina od rođenja književnika Hasana Kikića, 100 godina od rođenja književnika Branka Ćopića, te 150 godina od rođenja pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, dok će knjige, odnosno romane predstaviti pisci: Goran Samardžić, Zlatko Dukić, Enes Karić, Ahmed Burić te Faruk Šehić.

U okviru 15. Cum grano salis održat će se i književne večeri sa Zoranom Ferićem i Ivicom Đikićem. Potonji će predstaviti roman "Ponavljanje" u kojem autor junakinju šalje na putovanje iz Zagreba u samostan na Šćitu, ali zbog nevremena zaglavi u Duvnu.

Izvor: N.N.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU