fbpx

Prvi roman Joanne Rowling o Harryju Potteru objavljen je prije dvadeset godina, a nakon njega je uslijedio serijal knjiga koji je oborio sve rekorde u čitanosti i po kojem je snimljeno više filmskih hitova.

8Harry potter epa

Niko tada nije slutio da će Harry Potter i kamen mudrosti pokrenuti niz od sedam knjiga i osam filmova, izgradnju nekoliko tematskih parkova i biti dramatizovan u pozorišnu predstavu koja je veliki hit.

Serijal knjiga o Harryju Potteru prodat je do danas u 500 miliona primjeraka na 79 jezika.

To je priča o sirotom engleskom dječaku koji je ostao bez roditelja i na svoj 11. rođendan saznao da je čarobnjak.

Harry potom odlazi u školu čarobnjaštva i stvara odanu grupu prijatelja, sa kojima će kasnije doživjeti brojne avanture.

Mlada samohrana majka Joanne Rowling, koja je živjela od socijalne pomoći, priču o Harryju Potteru razvijala je početkom devedesetih godina prošlog vijeka, pišući u edinburškim kafićima, u trenucima dok je njena kćerka spavala.

Izvorni primjerak Harryja Pottera i kamena mudrosti napisala je 1995. godine na staromodnoj pisaćoj mašini.

Knjigu je odbilo da štampa 12 izdavačkih kuća, a odbila bi je i trinaesta - "Bloomsbury", da njen direktor nije svojoj osmogodišnjoj kćerki rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, "progutavši" ga, odmah zatražila ostatak.

Prvo izdanje štampano je u samo hiljadu primjeraka. Onaj ko posjeduje jedan mogao bi danas na aukciji da zaradi veliki novac, navode britanski mediji.

Tokom sljedećih 20 godina, "Harry Potter" je oborio gotovo svaki rekord koji se može zamisliti i postao najprodavaniji književni serijal ikad napisan.

Harry Potter i relikvije smrti, sedmi i posljednji nastavak, najbrže je prodavana knjiga u historiji.

U prva 24 časa, samo u Velikoj Britaniji, ova knjiga prodata je u 2,65 miliona primjeraka.

Osam snimljenih filmova o Harryju Potteru je širom svijeta zaradilo 6,5 milijardi dolara.

Joanne Rowling postala je prva osoba koju je pisanje pretvorilo u milijardera.

Britanski mediji navode da se istorija književnosti za djecu dijeli na vrijeme prije i poslije " Harryja Pottera".

(radiosarajevo)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU