fbpx

burningspear 1.5.2016 616x440 1

Uprkos javnom skepticizmu jamajkanskog Rastafari pokreta i protivljenju Covid-19 vakcinaciji, njihov dosledni i jedan od najpoznatijih pripadnika, Vinston Rodni, prihvatio je zvanični vid imunizacije. 

burningspear

Foto: burningspearmusic (Facebook)

Radi se o rege pevaču, autoru i živoj legendi poznatijem kao “Burning Spear”, koji je na svojim društvenim mrežama podelio fotografije sa revakcinacije i kratak video u kojem kroz pesmu poziva ljude da se vakcinom zaštite od virusa. Nije poznato o kojoj tačno vakcini se radi, ali je revakcinaciju obavio u Nju Jorku, tako da su u pitanju neke od najdostupnijih vakcina u SAD.

Naime, Rastafari pokret jedan je od najznačajnijih pokreta pan-Afrikanizma nastao na Jamajci 30-ih godina prošlog veka. U svetu su postali prepoznatljivi zahvaljujući usponu rege muzike i velikom komercijalnom uspehu najveće rege zvezde – Bobu Marliju. U svojim striktnim doktrinama koje podrazumevaju čisti tzv. “ital” način života, usko i direktno povezan sa prirodom, Rastafari se najčešće protivi bilo kakvim oblicima zapadne medicine.

Tako i po pitanju Covid-19 vakcina, izrazili su nepoverenje, pa i odbijanje istih, navodeći kao argument jedan od poslednjih problema uzrokovanih u Africi sa polio vakcinama, iako su SZO izdali zvanično obaveštenje o tom slučaju u kojem se navodi da je do takvog razvoja situacije došlo zbog niske stope vakcinacije u određenim državama, koja je prouzrokovala novu mutaciju polio virusa.

Pokret pak ne brani eksplicitno svojim pripadnicima da svako odluči za sebe hoće li se vakcinisati ili ne, ali se zalažu da u slučaju bilo kakvih nus-pojava i neželjenih efekata im se garantuje mogućnost kompenzacije i eventualnog lečenja.

Javno istupanje i podrška vakcinaciji od strane Vinstona Rodnija potencijalno će ohrabriti na isti korak ne samo ostale pripadnike Rastafarija, već i na stotine hiljada rege slušalaca u svetu koji zdušno prate kako anti-sistemske ideje Rastafarija kroz muziku, tako i aktivnosti rege velikana kao što je “Burning Spear”.

Izvor: Princip.info

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU