fbpx

kobejn kurt

Dom u kom je odrastao Kurt Kobejn, frontmen kultnog sastava "Nirvana", u gradu Aberdin u saveznoj državi Vašington, proglašen je kulturnim nasleđem ove američke države. 

Trenutni suvlasnik kuće u Aberdinu navodi da je u planu vraćanje kuće u originalno stanje iz vremena Kobejnovog detinjstva i da su radovi na tome skoro završeni.

Međutim, prema njegovim rečima, kuća zbog postojećih regulativa ne može biti pretvorena u muzej, ali se istražuju mogućnosti da ona od proleća naredne godine bude otvorena za obilaske bar povremeno, prenosi Euronews Srbija.

"Naš cilj je da odamo omaž Kobejnu, tako što bismo ovde predstaviLi svojevrsnu muzejsku postavku, prikazujući njegovo detinjstvo i period rane karijere", kaže trenutni suvlasnik kuće Li Bejkon.
 
U ovoj kući je frontmen Nirvane živeo od 1968. do 1984. godine, a objekat je izgrađen 1923. godine. Bejkon je, takođe, kupio zgradu u centru Aberdina u kojoj će se nalaziti "Tribute Lounge and Gallery Cafe" posvećen Kobejnu s uspomenama, fotografijama i drugim memorabilijama.
 
Odeljenje za arheologiju i istorijsko očuvanje Vašingtona, naime, odobrilo je da dom iz detinjstva Kurta Kobejna bude upisan u državni registar baštine, službeni spisak istorijski značajnih lokaliteta i nekretnina pronađenih širom Vaingtona, piše magazin "Rolling Stone".
 
"Generalno želimo da budemo sigurni da priznajemo da se na spomenutoj lokaciji dogodilo nešto što je bilo značajno. U ovom slučaju to je Kurt Kobejn, koji je svoje muzičke strasti i veštine razvio u Aberdinu i u toj kući", kaže Alis Bruks, izvršna direktorka Odeljenja za arheologiju i očuvanje istorije.
 
Poduža je lista muzičara koji su i sami više puta isticali koliko su ih inspirisali "Nirvana" i Kobejn, kog i danas označavaju kao jednog od najvažnijih muzičara grandž scene i predstavnika Generacije iks.
 
"Nirvana" je objavila tri studijska albuma: "Bleach" (1989), "Nevermind" (1991) i "In Utero" (1993), mnogi i danas izdvajaju njihov MTV Unplugged nastup.
 
Izvor: 021.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU