fbpx

kurt cobain nirvana

Foto: LoudWire

Royal Opera House u Londona pretvara posljednje dane pjevača grupe Nirvane Kurta Cobaina u operu pod nazivom ‘Last Days’. Produkcija pod nazivom ‘Last Days’ biće prilagođena istoimenom filmu Gusa Van Santa iz 2005. godine. 

Riječ je o filmu koji je bio usredotočen na mladog muzičara po imenu Blake i uglavnom se temeljio na posljednjim danima Kurta Cobaina. Cobain je izvršio samoubistvo 1994. godine u dobi od 27 godina.

Royal Opera House objavila je saopštenje u kojem stoji da opera uranja u muku koja je stvorila moderni mit i da Blakea progone predmeti, posjetitelji i sjećanja koja ga odvlače od njegove prave svrhe – samouništenja. Operu je komponovao Oliver Leith, rezidentni kompozitor Royal Opera Housea dok će ju režirati Copson i Anne Morrissey. Premijera je najavljena za oktobar ove godine.

Kompozitor opere ‘Last Days’ Oliver Leith je rekao da je bio ogromni obožavatelj Nirvane i da je njihova muzika pratila njegove tinejdžerske dane. Štaviše, pohvalio se da su prve pjesme koje je naučio svirati bile upravo njihove. “To kako sada stvaram muziku dugujem mnogo zvuku grungea iz tog vremena iako nikada nisam razmišljao o tome odakle su došli moj eksperimentalni nered i ponavljanja u mojim djelima.”

Nacional

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU