fbpx

MOSKVA - Kompozicija ruskoga kompozitora Igora Stravinskog slučajno je pronađena među brojnim notnim zapisima Konzervatorija u Sankt Peterburgu, saopštila je uprava.

stravinski

"Pogrebnu pjesmu Stravinski je komponovao 1908. Izvedena je samo jedanput, 1909. na istom konzervatoriju. Sam ju je Stavinski smatrao jednim od najboljih djela iz svog ranog razdoblja i više je puta izrazio žaljenje jer je notni zapis nestao. Nedavno je tokom preseljenja pronađen u našoj knjižari", rekla je za AFP muzikologinja i stručnjakinja za muzički opus Igora Stravinskog, Natalija Barguinskaja.

Donedavno izgubljenu dvanaestminutnu kompoziciju saradnici Natalije Barguinskaje otkrili su opazivši njegovo ime na jednoj od kajdanki skrivenoj među notnim zapisima.

"Odmah su me pozvali i rekli mi da im se čini da su pronašli orkestralnu partituru Pogrebne pjesme", ispričala je ona, podsjetivši da ju je Stravinski komponovao u spomen na svog učitelja Nikolaja Rimskog-Korsakova koji je umro godinu dana ranije.

"Pogrebnu pjesmu Stravinski je komponovao prije baleta Žar ptice koji ga je proslavio u junu 1910. u Parizu", rekla je Barguinskaja. Vjerovalo se da su notni zapis Pogrebne pjesme namjerno uništile komunističke vlasti za vrijeme boljševičke revolucije.

Igor Stravinski smatra se jednim od najutjecajnijih kompozitora i dirigenata 20. vijeka.

N.N.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU