fbpx

Čini mi se da zovem ljude na svoj rođendan a ne na koncert, rekao je Tanjugu legendarni kompozitor i muzičar koji će 15. juna nastupom na beogradskom Tašmajdanu proslaviti 20 godina od prvog samostalnog albuma “Apocalypso”.

111darkorun

Koncert na Tašmajdanu je početak regionalne turneje Darka Rundeka i velikog benda koji je okupljen samo za tu priliku

Čini mi se da zovem ljude na svoj rođendan a ne na koncert, rekao je Tanjugu legendarni kompozitor i muzičar koji će 15. juna nastupom na beogradskom Tašmajdanu proslaviti 20 godina od prvog samostalnog albuma “Apocalypso”.

Koncert na Tašmajdanu je početak regionalne turneje Darka Rundeka i velikog benda koji je okupljen samo za tu priliku.

https://www.youtube.com/watch?v=5GGNo2K9o94

Turneja nosi naziv “Apocalypso Now” po Rundekovom albumu “Apocalypso” koji izašao odmah nakon raspada jednog od najznačajnijih jugoslovenkih bendova “Haustor” čiji je Rundek bio vođa.

Rundek sa nestrpljenjem očekuje predstojeći koncert u Beogradu pre svega zbog sjajnog benda.

“Uh, to su mnogo dobri muzičari. Na sceni će biti četiri predstavnika moje generacije, ali i četiri mlada muzičara koji predvode sjajnu novu zagrebačku scenu. Roko Crnić na basu, Miro Manojlović na udaraljkama i Janko Novoselić na bubnjevima i sjajna saksofonistkinja Ana Kovačić. Oni su divna budućnost zagrebačke muzičke scene koja se definitivno budi”, kazao je Rundek.

18157054 10154357728762797 6298406381887818072 n

On napominje da će iskustvo bavljenja pozorišnom režijom itekako primeniti u pripremi koncerta.

“Imam nameru da osmislim ”Priredbu” u kojoj će posebno mesto imati kombinacija svetlosnih efekata, video sadržaja i malo koreografije...Ali ne brinite nećemo praviti gluposti na sceni”, kazao je Rundek.

Za njega je u prethodnih 20 godina život sa koncertom bio izbor a ne okolnost. Kako kaže, bilo je tu različitih perioda.

“Naravno da sve moje pesme nisu autobiografske ali neke i podsećaju na ono što sam proživeo od kada je Haustor prestao da postoji. To je bila neka vrsta tereta svakako. Bog mi je dao malo dara da stvorim nešto lepo i vredno. Naravno nekada sa više a nekada sa manje muke. Mom životu je definitivno dalo više smisla i svetla što sam uspeo da svoje delo podelim sa drugima”, kazao je Rundek.

https://www.youtube.com/watch?v=7bvAlk0LIAA

Svi izazovi komercijalizacije i udomljavanja u udobne okvire egzistencije zaobišle su Rundeka, po njegovoj izričitoj volji.

“Ma koliko se neko kune u muzičke heroje mora da zna da su većinom ti heroji bili drugačiji. Van utabanih staza. Postoje pop bendovi koji se pojave, bljesnu i nestanu. Sa druge strane muzika koja ostaje mora da ima nešto autentično i bude izvan glavnih tokova. Radeći to što radim uvek sam zarađivao da mogu da živim kako mi je ok. Nemam bezvezne prohteve i nije bilo razloga da odustajem od sopstvenog života”, istakao je Rundek.

Prema njegovim rečima od samog početka i prvih dana “Haustora” tražio je najtačniji muzički izraz koji nije bio sličan bilo čemu što je u pop muzici bilo komercijalno

“Moja nemara je uvek bila da muzika koju pravim ne liči na nešto drugo. Toga se držim i danas. Bilo je prirodno da posegnem za inspiracijom u tradicionalnim muzičkim okvirima jer su oni bliži izvoru. Hteo sam da radim nešto što je aktuelno a istovremeno povezano sa tradicijom”, kazao je Rundek.

https://www.youtube.com/watch?v=CFliX7Gz-1Q

Kaže da uvek voli da čuje “Partibrejkerse” uživo, ali da nije nikada želeo da skuplja imena omiljenih bendova...

“TBF su za mene odličan bend. Gledao sam ih u Novom Sadu...No! Mocart će stići u Beograd uskoro iz Zagreba. Odlični su...”

Sa osmehom kaže da su ga svi već milion puta pitali šta bi promenio u poslednjih 20 godina.

“Nemam spreman odgovor na to...treba živeti život. Tih 20 godina mi nije baš prošlo po nekom planu”, poručuje Rundek.

tanjug.rs

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU