fbpx

f89028c31c66001585f476905f4afb25 L

Označen kao momenat u umetničkoj karijeri Pabla Pikasa, Plavi period je bio inspirisan njegovim emotivnim previranjima i finansijskom destimulacijom.

Nakon putovanja u Španiju i samoubistva njegovog bliskog prijatelja Karlosa Kazagemasa u februaru 1901. godine, rad Pikasa je napravio dramatičan preokret. Slika Melanholićna žena iz ovog perioda koju je naslikao 1902. godine, danas se nalazi u Institutu umetnosti u Detroitu.

Španski pesnik Karlos Kazagemas postao je žrtva neuzvraćene ljubavi i na kraju je sam sebi oduzeo život nakon što je pokušao da ubije svoju prezrenu ljubavnicu. Njegovo samoubistvo imalo je dubok uticaj na Pabla Pikasa, koji se borio kao nepriznat i siromašan umetnik živeći u to vreme u Parizu.

Počevši od nekoliko slika koje su odale konemoraciju Karlosu Kazagemasu krajem 1901. godine, teme Pabla Pikasa su postale sve više svečane i tamne. Usvojio je skoro monohromatsku paletu plavih i plavo-zelenih boja i počeo da prenosi mračne scene patnje i nesreće. Monohromatska upotreba plave boje obično se koristila u simbolističkim slikama u Španiji i Francuskoj, gde je često bila povezivana sa emocijama melanholije i očaja, što ukazuje na to da se Pikaso navikao na plavi period u vremenu provedenom u Španiji.

Ovaj portret mlade žene koja sedi u zatvoru u Parizu je izraz ljudske patnje. Njena zgrbljena ramena, ukrštene ruke i prazni pogled predstavljaju dubok očaj. Ograničavajući paletu na plavu boju, Pablo Pikaso naglašava osećaj tuge. Izduženi tretman figure inspirisan je slikama španskog slikara El Greka.

Autor: artnit.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU