fbpx

8morisot

É. Manet, Portret Berthe Morisot 

Kada su impresionisti 1874. godine održali svoju prvu izložbu, Morisot je izložila Kolijevku, ulje na platnu koje će postati njen najpoznatiji rad.

Đana Karavdić

Francuska umjetnica Berthe Morisot iako u široj javnosti danas nedovoljno poznata, u svjetskoj umjetnosti jedna je od vodećih figura impresionizma, zajedno sa svojim znatno poznatijim prijateljima Monetom, Degasom i Renoirom koji su rano prepoznali talenat i inovativnost ove umjetnice. Za razliku od svojih kolega, prodala je relativno mali broj svojih radova čime se objašnjava i nedovoljna prisutnost njezinih radova u muzejima širom svijeta.

U pariškom Orsayu do konca septembra postavljena je izložba koja predstavlja iznimnu karijeru ove umjetnice koja je imala značajno mjesto u pariškim umjetničkim krugovima druge polovine 19. stoljeća.

Rođena 1841. godine u imućnoj obitelji državnog službenika, Berthe i njena sestra Edma kao tinejdžerke pohađaju privatne časove kod slikara Josepha Guicharda koji će omogućiti Morisot da iskorači na parišku umjetničku scenu, izlaže u Salonu 1864. te se nekoliko godina kasnije upozna sa Jean-Baptiste-Camilleom Corotom i Édouardom Manetom, sa kojima će razviti prijateljske odnose, a kasnije će se i udati za Manetovog mlađeg brata Eugènea, također slikara. Bila je iznimno šarmantna i obrazovana te se među njenim bliskim prijateljima nalaze i Stéphane Mallarmé, Charles Baudelaire, Émile Zola...

Kada su impresionisti 1874. godine održali svoju prvu izložbu, Morisot je izložila Kolijevku, ulje na platnu koje će postati njen najpoznatiji rad.

8morisot 1

Berthe je slikala prizore iz vlastitog života, savremenog života francuske buržoazije, mondenih ljetovališta, vrtova, ne zanemarujući prizore intimnog života porodice, brišući tako granicu javnog i privatnog, unutrašnjeg i vanjskog, dovršenog i nedovršenog. Ova je slikarica uspjela svojim radovima dočarati svoj osnovni postulat – “slika treba uhvatiti trenutak koji prolazi”.

8morisot 2

B. Morisot, Ljetni dan, 1879.

8morisot 5

B. Morisot, Mlada djevojka s vazom, 1889.

Procjenjuje se da je naslikala više od 800 platana, a najveća kolekcija radova Berthe Morisot, zahvaljujući ostavštini njenih nasljednika, nalazi se u pariškom muzeju Marmottan Monet i daje uvid u njezin umjetnički razvoj, od normandijskih pejzaža, morskih prizora Nice, vrtova u cvijeću do “mladih djevojaka u cvatu”.

Sklonost svijetlom koloritu i pastelnim tonovima uz prefinjenu slikarsku tehniku, kojoj su se divile njene kolege, odlika su kolekcije Berthe Morisot u Marmottan Monet muzeju koja broji 25 ulja na platnu, 75 akvarela i pastela uz brojne crteže. 

8morisot 3

B. Marisot, Vrt u Bougivalu, 1884.

8morisot 4

B. Marisot, Eugène Manet na prozoru, 1875.

nomad.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU