fbpx

a0b50ad07dd81edcb0b953f0680ab0cf L

Engleski fotograf Henri Pič Robinson je bio najpoznatiji po stilu poznatom kao slikovna fotografija, potpuno suprotnom pravoj tehnici fotografije. On je spajajući više negativa ili otisaka formirao jednu sliku, što se smatra i za rani primer fotomontaže.

Fotografija Ona nikada nije izjavila svoju ljubav iz 1857. godine je predstavljena na izložbi fotografija u Kristal palasu 1858. godine, gde je osvojila priznanje i slavu zbog tehničkog majstorstva i umetničkih ambicija koje su je pokrenule. Danas se ova fotografija nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na fotografiji Ona nikada nije izjavila svoju ljubav gospođica Cindall, koja je bila jedan od najdražih Robinsonovih modela za njegov fotografski tablo daje graciozne osobine liku mlade žene na njenom samrtničkom krevetu, očigledno prožeta njenom neispričanom ljubavlju, kako je objašnjeno stihovima ispod otiska preuzetim iz komedije Dvanaesta noć ili Šta vi hoćete Vilijama Šekspira. Stihovi govore: "Ona nikada nije rekla svoju ljubav/ Ali, neka se sakrije, poput crva i pupoljka,/ Hrani se njenim damskim obrazom." Neprirodno crna pozadina obuhvata figuru u belom u opipljivoj melanholiji. Obuzeta strašću neuzvraćene ljubavi, mlada žena leži klonulo u mračnom prostoru svojih neostvarenih snova. Smrt vraća izgubljenu nevinost.

S jedne strane, Henrija Piča Robinsona su kritikovali zbog pretpostavljene revnosnosti da je u najintimnijim trenucima izvršio napad na prikaz smrti. S druge strane, oni koji su prepoznali scenu na fotografiji Ona nikada nije izjavila svoju ljubav kao insceniranu i koji su razumeli da je Robinson fotografiju stvorio kombinovanim štampanjem (tehnikom koja je koristila nekoliko negativa da bi stvorio jednu štampanu sliku) optuživali su ga da nepošteno koristi medij čija je glavna vrlina njegova istinitost.

Autor: artnit.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU