fbpx

Otvaranje izložbe: „Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti“
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske
14. april 2016.godine u 20:00

povratak na mars1

„Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti“ naziv je novog projekta u MSURS koji na jedan nov način povezuje odnos istorije, nauke i umjetnosti. Projekat je realizovan u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije iz Beograda uz podršku Američke ambasade u BiH.

Izložba dovodi u vezu memorabilije istraživačkih misija u svemir, foto i video materijal posjeta američkog predsjednika Niksona i američkih astronauta misije APOLO 11 Jugoslaviji sa Titovim obilaskom Vasionskog centra NASA.

Fokus izložbe je na najatraktivnijem i najvrijednijem eksponatu Muzeja istorije Jugoslavije tzv. „Kamenu sa mjeseca“, originalnom segmentu mjesečevog tla, poklonu američkog predsjednika Niksona predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu i narodima Jugoslavije.

Eksponati istraživačkih misija APOLO bili su inspiracija akademskom vajaru Radošu Antonijeviću, profesoru Akademije umjetnosti u Banjaluci i Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, čiji su rad kustusi izložbe uvrstili kao sastavni dio projekta. Riječ je o skulpturi „Kamen sa Mjeseca“, urađenoj upravo po originalu koji će i biti predstavljen u MSURS. Rad predstavlja umjetnikovu težnju za eksperimentom, u ovom slučaju sa prirodnim materijalima, sa ciljem da se na jednom vanzemaljskom predmetu predstavi univerzalna ideja zemaljske prolaznosti.

Postavku dodatno zanimljivom čini interaktivno – edukativni dio sačinjen od foto-dokumentacije i video snimaka pomenutih događaja, reprinta izdanja časopisa 50-ih godina, brojnih članaka, stripova i uopšte pogleda čovjeka iz 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka na budućnost a naročito na period u kome danas živimo. Ovaj segment izložbe osmišljen je kao interaktivna poveznica sa publikom koja je pozvana da tokom trajanja izložbe odgovori na pitanje „Kako će izgledati Vaša budućnost?“

Izložba će biti otvorena do 27. maja 2016. godine. Kustosi izložbe su: dr Katarina Živanović, Ana Panić, Ivan Manojlović, Momo Cvijović (MIJ) i Mladen Banjac (MSURS)

Izložba „Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti“ se realizuje uz podršku Američke ambasade u BiH, koja će ovom prilikom organizovati i jedno zanimljivo predavanje za sve ljubitelje svemira i svemirskih istraživanja.

Na otvaranju izložbe „Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti“ govoriće Neda Knežević, direktorica Muzeja istorije Jugoslavije,Stefani Altman- Vinans, savjetnica za društvene djelatnosti Američke ambasade u Bih, Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, a izložbu će otvoriti Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Predavanje: „Putovanje na Mars: Usudi se da radiš moćne stvari“
ing. Nagin Koks, NASA
14. april 2016. godine u 19:00

Gošća MSURS će biti ing. Nagin Koks (Nagin Cox) iz Svemirske agencije NASA i istaknuti član operativnog tima za međuplanetarno istraživanje.

„Putovanje na Mars: Usudi se da radiš moćne stvari“ naziv je predavanja u okviru kojeg će Nagin Koks predstaviti najveći uspjeh njenog inžinjerskog tima uspješno lansiranje i prizemljenje The Mars Curiosity Rover 2012. godine na planetu Mars, koje NASA smatra kao jedno od najuspješnih međuplanetarnih napora da se istraži Crvenu planetu.

Nagin Koks je diplomirala operaciona istraživanja i industrijski inžinjering na Kornel univerzitetu. Radila je kao oficir u US Air Forc-u, a od 1993. godine priključuje se Jet Propulsion Laboratory -NASA- i radi kao sistem inžinjer i menadžer na više međuplanetarnih robotskih misija, uključujući Jupiter i Mars, kao i misiju Kepler koja podrazumijeva traženje planeta nalik Zemlji u zvjezdanom sistemu.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU