fbpx

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine slavi 55 godina rada u godini kada se obilježava i pedeset peta godišnjica dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Valja znati da se originalni rukopis romana Ive Andrića Na Drini ćuprija nalazi u vlasništvu Muzeja - i to, kako naš arhiv pokazuje, da je vlasništvo Muzeja postao zbog piščeve izričite želje da ga pokloni Muzeju u Sarajevu.

unnamed1 635x300

Ova intrigantna priča, koja govori o važnosti muzeja i muzejskih arhiva, inspirirala nas je za projekt 55 godina Nobelove nagrade Ivi Andriću – 55 godina Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. U okviru projekta, koji ne bi mogao biti ostvaren bez finansijske podrške Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, kompletno je renovirana naša Galerija Mak – u kojoj će, u danima obilježavanja godišnjice, biti postavljena autorska izložba našeg kustosa Nedima Mušovića ‘Mostovi’. Ovaj nam je projekt omogućio i produkciju digitalnog izdanja originala rukopisa romana ‘Na Drini ćuprija’. U ovoj godini, zahvaljujući navedenoj saradnji, kompletno smo renovirali i značajno proširili Stalnu postavku Muzeja. Posebno smo ponosni na činjenicu da će prvi put naša Stalna postavka pokazivati i kratku povijest bosanskohercegovačkog teatra, te da će biti dostupna i stranim posjetiteljima, jer su tekstualni dijelovi uređeni na našem i engleskom jeziku. Uz našu Stalnu postavku producirali smo i katalog, a među prvima u Bosni i Hercegovini imamo i dvojezični audio-vodič kroz Stalnu postavku. Priliku koja nam se pružila u projektu 55 godina Nobelove nagrade Ivi Andriću – 55 godina Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine koristimo za budućnost naših muzeja, poručuju iz Muzeja.

unnamedmbh

Ovo je prvi put od kraja rata da Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine značajno ulaže u vlastite kapacitete.

Priča Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine počinje davne 1961. godine. Tada je, pod nazivom Muzej književnosti Bosne i Hercegovine osnovana institucija koja je 1977. dobila današnje ime. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine rijetka je kulturna i znanstvena institucija u južnoslavenskim/balkanskim i u evropskim razmjerama koja se istovremeno bavi (o)čuvanjem i prezentacijom bogate građe iz dvije umjetničke oblasti – književnosti i pozorišne umjetnosti. Gruba je procjena da Muzej danas posjeduje 67 književnih i 30 pozorišnih zbirki koje broje više od dvadeset hiljada eksponata. Muzejsku građu čine: rukopisi, osobni dokumenti, korespondencija, umjetničke slike, trodimenzionalni predmeti, fotografije stvaralaca i njihovih saradnika, listovi, časopisi, publikacije, autorske knjige, zatim dokumentarna građa, pozorišni plakati, individualne scenske fotografije pozorišnih umjetnika i umjetnica, fotografije iz predstava bosanskohercegovačkih pozorišta, te scenografske i kostimografske skice...

Muzej prati život i rad bosanskohercegovačkih autora i autorica svih nacionalnosti i konfesija i svjedoči o životu raznovrsnom i zanimljivom, punom strašnih i teških udaraca, ali i o velikoj produkciji kakva se rijetko viđa. Kao i druge srodne institucije, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH je danas bez državnog staranja i stalnog izvora finansiranja.

fbl.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU