fbpx

Internacionalna izložba "Albreht Direr i njegovi savremenici - Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I" Istočnoslovačkog muzeja iz Košica, biće otvorena večeras u Konaku kneginje Ljubice.

4763 albreht direr 580x326

BEOGRAD - Internacionalna izložba "Albreht Direr i njegovi savremenici - Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I" Istočnoslovačkog muzeja iz Košica, biće otvorena večeras u Konaku kneginje Ljubice.

Publika će imati priliku da se upozna sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse, nemačkog umetnika Albrehta Direra, ali i sa delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike, Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Luke Kranaha Starijeg, Markantonija Raimondija i drugih.

Izložbu čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine. Prva celina sačinjena je od 20 Direrovih dela i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika.

Drugi deo predstavlja 44 grafička lista čuvene kompozicije "Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I".

Prema rečima kustoskinje Danijele Vanušić biće to premijerno predstavljanje pomenute kompozicije u Srbiji, podsetivši i da je poslednja izložba Direrovih grafika u Beogradu bila još krajem devedesetih godina u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

"Trijumfalna povorka je bila porudžbina cara Maksimilijana i trebalo je da slavi njegove uspehe i uspehe njegove dinastije Habsburg", objasnila je Vanušić u izjavi Tanjugu, dodavši da je ukupan broj drvoreza, urađen za "Trijumfalnu povorku" nešto više od 130, ali se u kolekciji Muzeja u Košicama čuva 40.

Autor izložbe Ivan Havlice, pažljivim odabirom radova koji se čuvaju u kolekciji Istočnoslovačkog muzeja, uspeo je da oživi "duh vremena" i da prikaže odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe.

Vanušić posebno skreće pažnju na, javnosti najpoznatija, Direrova dela "Nosorog" i "Vitez, smrt i đavo", kao i na grafičke listove iz ciklusa "Apokalipsa", koji su vrlo zanimljivi jer je to prvo vizuelno prikazuvanje tih tema.

"Izdvojila bih i dela Antonija Salamanke jednog od Direrovih savremenika i njegov niz grafičkih listova inspirisanih antičkom umetnošću i mitologijom", dodala je ona.

Izložba "Albreht Direr i njegovi savremenici - Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I" do sada je predstavljena u više od 10 gradova Evrope, a njeno gostovanje u Srbiji rezultat je saradnje Muzeja grada Beograda i Istočnoslovačkog muzeja u Košicama.

Beograđani će postavku moći da pogledaju do kraja oktobra, nakon čega se ona seli u Galeriju Matice srpske i trajaće do kraja godine.

Projekat su podržali Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Gradska uprava za kulturu Novog Sada.

 

Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU