fbpx

Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke proglašen je za najbolji orkestar na Svjetskom tamburaškom festivalu “Tamburica fest”, koji je održan u Novom Sadu.

tamburaski orkestar 696x464

Banjalučanima je u subotu pripao “Gran pri” Svjetskog tamburaškog festivala, zvanično najboljeg etno-festivala u Evropi u konkurenciji 15 orkestara. Specijalnu nagradu publike, ali i nagradu za njegovanje tamburaške tradicije dobili su novosadski tamburaški orkestri “Romansa” i “Zorule”.

Nagradu za umjetnički izraz dobio je orkestar “Šmartno” iz Slovenije, a za inovativne domete tamburaši iz pančevačkog “Vojvođanskog sna”.

Prema ocjeni žirija, najljepšu novu pjesmu imao je orkestar “Biseri”, a za najboljeg primaša imenovan je Danijel Meseljević iz vinkovačkog orkestra “Šil dil daj”. Marinko Pivković iz subotičkog orkestra “Hajo” osvojio je nagradu kao najbolji begešar, a za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Nino Veličkovski iz Kumanova.

Stručni žiri radio je u sastavu Franjo Batorek, Galina Subotin i Miro Marinković. Nagrade najboljima uručili su direktor Festivala Jovan Pejčić, umjetnički direktor Jovan Adamov i muzički urednik festivala Danilo Ninković.

Dodjeli nagrada prethodili su nastupi tamburaških orkestara iz Novog Sada, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije i Austrije.

Na ovogodišnjem jubilarnom desetom po redu “Tamburica festu”, koji je sinoć završen u Novom Sadu, nastupilo je više od 600 izvođača iz osam zemalja, javljaju agencije.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU