fbpx

weinstein epa1

Tri žene optužuju Weinsteina za silovanje: italijanska glumica Asia Argento, glumica Lucia Evans i žena čiji identitet nije otkriven. U New Yorku nema zastare za kazneno djelo silovanja. U Kaliforniji je zakon koji je predviđao zastaru nakon deset godina, dopunjen lani, ali ne djeluje retroaktivno.

Policija je počela istragu protiv Harveyja Weinsteina, hollywoodskog magnata i mecene Demokratske stranke optuženog za napastovanje i silovanje, što može biti uvod u veliku pravosudnu sagu.

Istraga njujorške policije zasad je ograničena na navodno napastovanje koje se dogodilo 2004. godine.

No, najvjerojatnije je da neće sve ostati na tome, jer se producenta sumnjiči za zlostavljanje tokom više desetaka godina, pri čemu je, uvijek kada je to mogao, kupovao šutnju žrtava masno plaćenim ugovorima o povjerljivosti.

Prvi put od izbijanja skandala, 65-godišnji Weinstein je viđen u srijedu poslijepodne kako izlazi iz kuće njegove kćerke u Los Angelesu.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je: "Nisam baš najbolje. Ali trudim se. Treba mi podrška (...) Svi griješimo. Nadam se da ću dobiti drugu priliku".

Kako navodi portal TMZ koji piše o slavnima, on je odletio u Arizonu gdje će se liječiti od ovisnosti seksom.

Veze s Obamom i Clintonovima

Weinstein, jedan od najmoćnijih ljudi u Hollywoodu, ima dugogodišnje veze s Demokratskom strankom i njenim istaknutim članovima, poput bivših predsjednika Baracka Obame i Billa Clintona te bivše državne sekretarke Hillary Clinton i bio je čvrsto povezan s Clintonovima. On je prikupio 1,5 miliona dolara od 1990-2016 za demokrate, prema CNN-u, a bio je jedan od glavnih skupljača donacija za predsjedničke kampanje Obame i Hillary Clinton.

Clintoni su iznajmili kuću blizu Weinsteina u Hamptonsu 2015. a on je služio kao veza između holivudskih zvijezda i kampanje Hillary Clinton 2016, navodi CNN.

Weinstein je nekoliko puta posjetio Bijelu kuću za vrijeme Obaminog predsjedništva, a njegova supruga Michelle Obama ga je na jednom događaju 2013. pohvalila kao sjajnu osobu i dobrog prijatelja.

Demokratski nacionalni odbor i nekoliko demokratskih političara koji su primili političku podršku od Weinsteina objavili su kako će preusmjeriti novac grupama za ženska prava. Bivša demokratska kandidatkinja za predsjednika Hillary Clinton je rekla u utorak kako je "šokirana i zapanjena" izvještajima o Weinsteinu, ali nije spominjala novčane doprinose.

Nakon prvih informacija o tom skandalu koje je The New York Times objavio 5. oktobra, producent je počeo gubiti podršku javnosti a njegova produkcijska kuća The Weinstein Company ga je otpustila. Times je objavio kako je Weinstein seksualno zlostavljao žene proteklih trideset godina.

Popis žena koje tvrde da su bile njegove žrtve, a uglavnom je riječ o manekenkama i o glumicama, sve je duži: Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Judith Godreche, Katherine Kendall, Emma de Caunes, Cara Delvingne, Ashley Judd, Lea Seydoux, Mira Sorvino, Florence Darel i druge.

Slučaj Billa Cosbyja

Mnoga kaznena djela za koja se sumnjiči osnivač Miramaxa otišla su u zastaru, jer ih lokalni zakon smatra manje teškim kaznenim djelima.

No, tri žene optužuju Weinsteina za silovanje: italijanska glumica Asia Argento, glumica Lucia Evans i žena čiji identitet nije otkriven.

U New Yorku nema zastare za kazneno djelo silovanja. U Kaliforniji je zakon koji je predviđao zastaru nakon deset godina, dopunjen lani, ali ne djeluje retroaktivno.

Ovaj slučaj podsjeća na producenta i glumca Billa Cosbyja kojeg je veći broj žena, među kojima i maloljetnice, optužio za silovanje.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU