fbpx

Screenshot 3 696x385

U Kamernom teatru u srijedu je prvi put u BiH izvedena pozorišna predstava koja je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, prenosi Avaz.

Radi se o predstavi “Mirna Bosna”, koju je režirao Saša Peševski prema tekstu Borisa Lalića.

Tekst audiodeskripcije za izvedbu pripremili su dramaturg Kamernog teatra Vedran Fajković i urednici naracije Senija Okić i Ervina Hajduković.

U predstavi igraju Gordana Boban, Vanesa Glođo, Feđa Štukan i Davor Golubović, a premijernu naraciju izvela je Maja Izetbegović.

Direktor Kamernog teatra Emir Hadžihafizbegović večeras je rekao da je ovo historijska noć za Kamerni teatar, a trebala bi biti i za bh. teatar.

– Prvi put u historiji bh. teatra radimo audio diskripciju i naratorstvo glumaca. Slijepa i slabovidna lica po prvi put u BiH mogu da prate pozorišnu predstavu tako da vizualiziraju sliku. Ovo je nama beskrajno bitan projekat, jer ne postoje hendikepirani ljudi, nego samo hendikepirane duše. Radimo i na projektu za gluhe osobe i uskoro će sve naše predstave biti titlovane na bosanski jezik, tako da će moći pratiti predstavu bez tumača. U pripremi je i specijalni lift s kolicima, kako bi paraplegičari, mogli doći u Kamerni teatar koji je na drugom spratu – kazao je Hadžihafizbegović.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU