fbpx

6kriticari

Gotovo 80 odsto filmskih kritičara su muškarci pokazuje nova studija u kojoj su analizirane filmske kritike prošlogodišnjih bioskopskih hitova.

Studiju, objavljenu danas, sačinila je Aneberg inicijativa za inkluziju sa Univerziteta Južne Kalifornije.

Istražitelji su proučavali kritike 100 filmova sa najvećom zaradom u boks ofisu 2017. godine koje su objavljene na vebsajtu "Roten Tomatos" (Rotten Tomatoes).

Od razmatranih 19.559 kritika, 77,8 odsto su napisali muškarci a 22,2 odsto žene.

Stejsi Smit, osnivačica i direktorka Inicijative za inkluziju rekla je da su filmski kritičari ogromnom većinom beli i muškarci.

6kriticari 1

Istražitelji ukazuju da nedostatak diverziteta u razmatranjima kritičara doprinosi većim rodnim i etničkim predrasudama u filmskoj industriji. Studija je obuhvatila 36 filmova koje su uglavnom stvarale žene i 24 filmova predvodjena manjinama medju 100 filmova 2017. godine, ali i ti filmovi su velikim delom ocenjivali beli muškarci.  

Ranije studije su pokazale da je mali broj rediteljki na čelu najpopularnijih holivudskih produkcija. Univerzitet Južne Kalifornije je ustanovio da su četiri odsto svih reditelja 1.100 glavnih filmova od 2007. do 2017. bile žene.

Istražitelji na Univerzitetu San Diego Stejt navode da su žene režirale 11 odsto glavnih 250 filmova 2017. godine, što je porast u odnosu na sedam odsto koliko je bilo prethodne godine ali je isti procenat kao 2000. godine.

Žene filmski kritičari iz manjinskih grupa predstavljale su samo 4,1 odsto razmatranih kritika.

Smit je pozvala timove za publicitet, marketing i distribuciju da povećaju pristup i šanse za kritičarke različitog etničkog porekla.

Jedan od autora studije Mark Šueti je takodje pozvao sajt "Roten Tomatos" da preispita svoju definiciju "vodeći kritičar", ili da proširi izbor kritičara da bi uneo veći diverzitet.

(Beta)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU