fbpx

triangle of sadness

Trougao tuge/Foto: promo

Mračna komedija švedskog reditelja Rubena Ostlunda “Trougao tuge” o modnom paru koji su pozvani na luksuzno krstarenje za “ultra-bogate” zaista ostavlja jak utisak na filmofile, ali možda ne onakav kakav se očekuje od filma za “koji kažete da je sjajan” prenosi Yahoo.

Naime, u kombinaciji sa jakom olujom, pokvarenim morskim plodovima, scenama povraćanja i pijanog kapetana koji čita “Komunistički manifest” preko zvučnika, dovodi do svojevrsne gradacije i razloga zašto bi ovaj film mogao da ponese titulu “najodvratnijeg filma u 2022. godini”.

Neslavna scena petnaestominutnog povraćanja izazvala je napuštanje sale na majskoj premijeri na Festivalu u Kanu, ali takođe i osmominutne ovacije koje su ovom filmu obezbedile da reditelj ode sa Zlatnom palmom u rukama.

Ova sekvenca takođe govori o tome zašto mnogi kritičari i gledaoci veličaju film kao groznu borbu protiv svetske elite, ili jedan odsto, ili kako god da ih nazovete – na isti način kao i “Parazit” režisera Bong Džun Hoa, osvajač Oskara 2019.

– Nisam obožavalac ‘jedi bogate’ načina promocije filma. Mislim da nema razloga da se jedu bogati – kaže Ostlund o antikapitalističkom sloganu ili sloganu o nejednakosti prihoda koji je postao popularan na progresivnim skupovima poslednjih godina.

Trougao tuge plakat

– To je sistem koji treba kritikovati – dodaje.

Ostlund kaže da ne prikazuje bogate ljude kao “zle i egoistične”, ukazujući na jedan stariji par koji izgleda slađi od ukradenog meda, samo da bi otkrili da su svoje bogatstvo zaradili proizvodnjom oružja.

– Volim kontradiktornost načina na koji mi konvencionalno prikazujemo ljude kako rade zle stvari. Ali ovaj veoma simpatičan par, sav svoj novac su zaradili na prodaji mina i granata. Sviđa mi se kontradiktornost u tome, jer onda to morate početi da posmatrate iz konteksta njihovog ponašanja, sa sistematskog društvenog nivoa njihovog ponašanja – objašnjava reditelj.

Za Ostlunda, njegov film je mnogo više o “lepoti i seksualnosti kao valuti”.

Pogledajte trejler filma:

Izvor: Headliner.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU