fbpx

Mira Banjac Luka Šarac

 Foto: Luka Šarac

Legendarna glumica Mira Banjac danas proslavlja 93. rođendan u krugu najbližih, a njene želje uvijek su bile skromne, realistične i nadahnute mudrošću.

Dramska umjetnica je pored koleginice Branke Veselinović najstarija aktivna glumica koja ne odustaje od novih uloga i kontakta sa publikom.

Mira Banjac rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku, a njeno pravo ime je Mirjana T. Banjac. Čuvena glumica pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu, 1950. godine, a 1970. prelazi u Beograd i postaje član Ateljea 212.

Ostvarila je brojne uloge na filmu, televiziji i u pozorištu, i dobitnica je mnogih priznanja i nagrada.

Svog djetinjstva Mira se nerado sjeća, međutim ni kasnije je život nije mazio.

“Ja, u stvari, uopšte i nisam bila dijete. Bila sam, eto, neko biće. Odrasla sam u toku strašnog rata i užasa. Drugo sam živjela kod babe. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovdje kad je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga mojom majkom koja je bila lijepa djevojka”, prisjetila se ranije Mira Banjac, a zatim ispričala da su njeni roditelji živjeli svega četiri godine zajedno, a onda se tata vratio za Ameriku, s obećanjem da će poslati njenoj mami papire za nju i malu Miru. Želio je da i one dođu. Obećanje je ispunio, ali se desilo nešto što će dugo pamtiti.

“Moji ujaci nisu dali. I tako, mi ne odosmo. Onda je majka otišla u Beograd, gdje se zaposlila. Primače se rat, zatvoriše se granice između Srbije i Hrvatske, ona osta u Beogradu, ja u Erdeviku, gdje sam i rođena, kod babe i tetke po ocu, koja je takođe došla iz Amerike i slabo govorila srpski. Te dvije žene su se strahovito svađale, a ja sam živjela u tome i u čežnji za majkom. Zbog njih dvije, bake i tetke, nikada nisam naučila engleski”, priznaje Mira.

Mira se ubrzo nakon diplomiranja udala za svoju prvu veliku ljubav, Andreju Jovanovića i u 24. godini rodila sina Branislava Branu. Kada je njihov sin imao 5 godina, Mira i Andreja su se razveli, ali su sve do njegove smrti bili u dobrim odnosima.

“Pošto sam rano ostala sama sa sinom, ponekad sam mislila da zbog čestih putovanja nisam bila tu kada sam mu bila potrebna. Privatni život uvijek gubi. U životu je najvažnije pronaći ravnotežu, znati šta je važno, a šta nije i svoje vrijeme trošiti samo na bitne stvari. Treba se pravilno rasporediti, ali naravno to nije uvijek moguće jer ne zavisi sve od vas. Ali, nažalost, to se nauči tek sa godinama”, rekla je Mira u jednom intervjuu.

Na pitanje da li žali što nije imala više djece, Mira je u intervjuu za “Story” svojevremeno ispričala:

“Nisam o tome razmišljala. Tu sam negdje stala i rekla: To je moja sudbina”.

Čuvena glumica imala je mnogo kriznih momenata u životu, a jedan od najtežih bio je kada je razmišljala da sebi oduzme život.

“Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem. Morala sam da pozajmljujem novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u hotel “Metropol”, naručila kafu, sjela da napišem pismo i htjela da se bacim dolje”, ispričala je Mira svojevremeno.

Međutim, sudbina je htjela da bude drugačije.

“U jednom trenutku pozvao me je Stipe Delić. Kaže hoće da radim veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena Marija, iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milionski. Potpišem i vratim sve dugove. To je bio moj mrak, ali i pročišćenje. Pola dinara više u životu nisam pozajmila! Da umirem – ne bih”, rekla je tada Mira.

Iako je u ozbiljnim godinama, Mira je zadržala svoj specifičan smisao za humor po kome je prepoznatljiva, a smrti se ne boji.

“Spremam se za odlazak. Ne plašim se smrti. Tome su, vjerovatno, doprinijele moje godine. Svjesna sam da sam blizu kraja putovanja, da su mi ostale još jedna-dvije stanice”, rekla je Mira Banjac za “Gloriju”, i dodala:

“Samo molim Boga da sačuvam mentalnu higijenu do kraja. Znate, život u kojem niste svjesni šta se događa oko vas nije život. Ne bih voljela da mi se to dogodi. Mnogo čitam i šetam. Čitanje mi pomaže da očuvam mentalnu, a šetanje fizičku kondiciju. Radim po kući, kao svaka druga žena. Kuvam, idem na pijacu, spremam stan”, rekla je živa legenda jugoslovenskog filma.

cdm

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU