fbpx

Avatar The Way of Water

 Nastavak Avatara stigao je na velika platna sredinom decembra i prešao granicu od milijardu dolara na kino blagajnama u samo dvije sedmice od prikazivanja.

Prethodno je to postiglo šest filmova. ZF-spektakl reditelja Jamesa Camerona nakon manje od mjesec dana još se čvršće usidrio među najprofitabilnije filmove svih vremena jer će svaki put premašiti dvije milijarde dolara zarade. To je također prekretnica za koju je kanadski reditelj više puta rekao da će odlučiti o sudbini franšize, koja ima planirana još tri igrana filma. Očekuje se da će treći dio izaći 2024. godine, četvrti 2026., a peti 2028. godine.

Cameron, sada kada je već jasno da će Avatar: The Path of Water lako postati drugi Avatar koji će premašiti dvije milijarde, priznaje da će očito morati snimiti preostale nastavke.

“Neću moći izbjeći snimanje nastavaka što se tiče zarade. Sad već znam šta ću raditi idućih šest, sedam godina", komentirao je financijski uspjeh filma.

Naravno, riječi treba uzeti s rezervom, budući da je plavoputa Na'vi franšiza očito Cameronov životni projekt. "Prava domorodaca, održiva politika i odnos s okeanima tri su stvari koje me pokreću u mom neholivudskom životu i o kojima sam želio govoriti u ovom većem filmskom pejzažu", priznaje 68-godišnjak.

Reditelj Titanika, Terminatora i ostalih hitova prve poteze franšize zacrtao je još 1994. godine, kada je napisao nacrt priče na 80 stranica, a prema prvim planovima, prvi dio trebao je biti snimljen nakon Titanika, koji je objavljen tri godine kasnije. Prepreka koja se tada nije mogla premostiti bila je tehnologija koja još nije opravdala Cameronovu viziju, zbog čega je debitantski film izašao tek 2009. Najveći izazov bilo je snimanje pod vodom, jer Cameron nije pristajao snimati podvodne sekvence "na kopnu" i potom ih čarolijom postprodukcije prebaciti ispod površine okeana.

Na temelju opisanog više je nego očito da troškovi snimanja nisu nimalo zanemarivi, zbog čega je ideja bila snimati dva filma u isto vrijeme, što značajno smanjuje troškove pojedinih dijelova. Iako 20th Century Studios nije otkrio tačne brojke završnog računa, prema nekim procjenama svaki bi igrani film trebao biti težak najmanje četvrt milijarde dolara. Drugi i treći dio tako su snimljeni u isto vrijeme, a potonji je trenutno na postprodukcijskom stolu. Nastavak bi između ostalog trebao predstaviti i vatreni, agresivniji klan Na'vi, a snimljene su i neke scene četvrtog dijela kako mlađi glumci ne bi vidljivo starili između pojedinih dijelova. U posljednja dva dijela - produkcija četvrtog dijela je već počela - trebali bismo vidjeti, između ostalog, kakvo je stanje na Zemlji, odakle dolaze kolonizatori franšize.

Tako Cameron, koji će uskoro biti reditelj tri od šest filmova koji se mogu pohvaliti s dvije milijarde kino blagajni, vjeruje da financijski uspjeh njegovog posljednjeg filma i drugih blockbustera kao što su Top Gun: Maverick i Black Panther: Wakanda Forever ukazuje na to da je interes za gledanje filmova u kinima ponovno u porastu nakon pandemije covida-19.

Izvor: SEEbiz

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU