fbpx

Sarajevo 1920

Zajednički program online platforme kina Meeting Point i Filmskog Centra Sarajevo počinje sutra na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Program otvara film “Sarajevo 1920”, koji će od 1. marta biti dostupan na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na ovom linku, saopšteno je iz kina Meeting point.

U saopštenju se navodi da je riječ je o filmu iz arhive Filmskog Centra Sarajevo.Filmovi će mjesec dana biti besplatno dostupni gledateljima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji na ovom linku.

Filmovi koji će biti dostupni na online platformi kina Meeting Point u sklopu programa CineArchive su digitalizirani i po prvi put na ovaj način dostupni javnosti, a svakog mjeseca će na platformi biti predstavljan po jedan film iz istorije bh. kinematografije.

O filmu “Sarajevo 1920” nema dostupnih podataka – naslov filma je pisao na kutiji, o njemu ne postoje izvorni podaci niti druge informacije. Tekst o filmu koji će se mjesec dana moći pogledati besplatno online, napisao je dramaturg Dario Bevanda:

„Harmonijom rada prirode i čoveka nikla je pod obroncima Trebevića jedinstvena pesma – belo Sarajevo!’

Ovim titlom počinje dvadesetpetominutni film star stotinjak godina koji je ekipa Filmskog Centra Sarajevo našla u kutiji na kojoj je pisalo samo „Sarajevo 1920“. Djelo nepoznatih autora, izvorno snimljen u raskošnom 35-milimetarskom formatu, ovaj crno-bijeli nijemi uradak vrhunski je primjerak tada izrazito popularnog žanra putopisnog dokumentarnog filma. „Sarajevo 1920“ prikazuje prirodne ljepote, arhitekturu i način života glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu neposredno nakon Prvog svjetskog rata.

Film koji sada po prvi put može pogledati u cijelosti digitaliziran je u sklopu projekta Filmskog Centra Sarajevo posvećenog digitalizaciji bh. filmske građe.

Bilo da je nastao u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ili Kraljevine Jugoslavije, vrijednost filma „Sarajevo 1920“ je neosporiva. S jedne strane radi se o važnom historijskom zapisu, s druge o bitnom filmskom dokumentu, umjetnički uspjelom ostvarenju u kojem su autori pokazali puno zanatske vještine, dobar osjećaj za dramaturgiju, tempo i kompoziciju kadra. Uglavnom statičnim totalima Sarajevo je „zabilježeno“ od istoka prema zapadu, od Kozje Ćuprije do Vrela Bosne. Nakon „uspostavljanja“ pojedine lokacije, radilo se o Kazandžiluku na Baščaršiji, korzu na Sedreniku ili kupalištu.

Danas, u vrijeme divlje urbanizacije i neplanske gradnje, „Sarajevo 1920“ je vrijedan podsjetnik o važnosti očuvanja naše kulturno-istorijske baštine i prirodnih ljepota, ali i filmske građe”, zapisao je o filmu dramaturg Dario Bevanda, saopšteno je.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU