fbpx

Holivud nije jedina uspešna filmska industrija u svetu, pogotovu uz afričke filmove koji postaju sve uspešniji svake godine. Nakon pregršt nagrada dobijenih od međunarodnih filmskih festivala, afrički filmovi su konačno stekli priznanje kakvo zaslužuju. Obazirući se na ocenjivanja, međunarodni uspeh i popularnost filmskih zvezda, Marli Ruso nam ovim tesktom ukazuje na listu sačinjenu od 10 afričkih filmova koje morate pogledati.

movies for lunar new year

1. Sarafina! (Sarafina!)

Prvi put prikazan 1992, godine, bioskopskim blagajnama doprineo je skromnu svotu novca od preko 7 miliona dolara. Iako film nije bio visoko ocenjen i nije imao obiman uspeh, bio je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu. Sa zvezdama velikih imena, kao što su Džon Kani, Vupi Goldberg i Mirjam Makeba, otvorio je vrata mnogim afričkim filmovima na međunarodnom tržištu.

2. Plači, voljena zemljo (Cry, the Beloved Country)

Verzija filma iz 1995. godine, snimljena po romanu Alana Patona, sa dva velika glumačka imena kao što su Džejms Erl Džouns i Ričard Haris. Film je usvojio odlične kritike, uključujući 85 odsto njih od Trulog Paradajza ( Rotten Tomatos). Nije ostvario veliku finansijsku dobit u bioskopskim blagajnama, ostvarivši zaradu od tek nešto više od 670 hiljada dolara. Kakogod, film je i dalje poznat i visoko ocenjen, što mu daje mesto na našoj listi.

Cry The Beloved Country Alan Paton

 

 3. Hotel Ruanda (Hotel Rwanda)

Ova istorijska drama prikazana 1994. godine bazirana je na istinitoj priči . Film je usvojio zapanjujuće dobre kritike. Igraju Don Čidl i Sofi Okonedo, a film je nominovan za tri Oskara i dobio je nekoliko drugih nagrada za koje je takođe bio nominovan. Bioskopskim blagajnama je doprineo preko 23 miliona dolara, što ga čini jednim od najprofitabilnijih afričkih filmova ikad.

4. Coci (Tsotsi)

Verovatno jedan od najpoznatijih afričkih filmova, prikazan 2005. godine. Igraju Prisli Čevenjađi i Teri Peto. Ostvario doprinos veći od devet miliona dolara. Bio je pozdravljen od strane kritičara, koji su izrazito pohvalili njegovu emocionalnu dubinu, odličnu glumu i dirljivu priču. Film je takođe zapao za oko i žiriju za dodelu Oskara, pa je osvojio jedan za najbolji film odigran na stranom jeziku u 2005. godini.

5. Koža (Skin)

Biografski film o životu Sandre Lejng prikazan je 2008. godine. Zvezde filma su Sofi Okonedo i Sem Nil. Film je ostvario veliki uspeh, osvojivši više od 15 međunarodnih nagrada u godini realizacije. Ipak, ostvario je nisku finansijsku dobit u britanskim bioskopskim blagajnama od tek nešto više od 7 hiljada dolara.

6. Okrug 9 (District 9)

Još jedan pobednik bioskopskih blagajni. Film Nila Blomkampa, u kojem glavne uloge tumače Šarlot Koplej i Dejvid Džejms, na međunarodnom nivou ostvario je finansijsku dobit od 210.819.205,00 dolara. Film je takođe izazvao dobre kritike, i skoro sve su bile pozitivne. Imenovan je za jednog od najboljih samostalnih filmova 2009. godine. Nominovan je za četiri Oskara, što ga čini jednim od najuspešnijih afričkih filmova ikad.

7. Inviktus (Invictus)

Ova sportska drama prikazana 2009. godine obišla je svet zajedno sa svojim zvezdama, Morganom Frimenom i Metom Dejmonom. Prosečne ocene se kreću od 76%, i dobio je uglavnom dobre kritike. Nominovan je za četiri Oskara i desetine drugih nagrada. Film je, još tokom prikazivanja, na međunarodnom nivou ostvario pristojan profit od 37 miliona dolara.

8. Spad (Spud)

Sniman je po knjizi Džona van der Ruita, genija komedije. Iskorišćen je talenat i lokalne i međunarodne zvezde. Sa Trojom Sivanom i Džonom Klisom, film je na međunarodnom nivou ostavrio profit od preko 2 miliona dolara. Ostvarena su dva nastavka, sa još jednim u obradi.

9. Mendela: Duga šetnja ka slobodi ( Mandela : Long Walk To Freedom)

mandela long walk to freedom

Biografija jednog od najvećih svetskih političkih vođa prikazana je 2013. godine i nije joj bilo teško da nađe svoje mesto na tržištu. Uloge u ovom filmu, baziranom na životnoj priči Nelsona Mendele, tumače Idris Elba i Naomi Haris. Izazvane su mešovite reakcije kritičara, kao i krajnja zarada od samo nešto više od 7 miliona dolara na globalnom nivou. Kakogod, film je nominovan za Oskara, što mu daje mesto na našoj listi.

10. Krvavi dijamant (Blood Diamond)

Završavamo listu sa jednim od afričkih filmova o kojem je svet najviše pričao. Sa Leonardom di Kapriom i Đimonom Hunsuom, film je izazvao pozitivne kritike i ostvario profit od 8 miliona dolara. Nominovan je za četiri Oskara i osvojio desetine drugih.

blood diamond poster

Izvor: AFRIZAP

Prevela: Sofija Pavlović, iSerbia

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU