fbpx

Jubilarni 70. Filmski festival u Kanu imaće 18 naslova u trci za Zlatnu palmu, među kojima su i novi filmovi Mihaela Hanekea, Andreja Zvjaginceva, Sofije Kopole, Fransoa Ozona...

h 00185514

Haneke dolazi sa filmom "Happy End", koji mu može doneti rekordnu treću Zlatnu palmu (nagrađen je za "Ljubav" i "Belu traku"). U pitanju je drama o izbegličkoj krizi u kojoj glavne uloge igraju Izabel Iper, Metju Kasovic i Žan Luj Trentinjan. Na listi naslova koje će ocenjivati međunarodni žiri je i novi film ruskog autora Andreja Zvjaginceva "Loveless" o razvedenom paru koji traži svog nestalog sina, kao i novo ostvarenje Sofije Kopole "The Beguiled" o seksualnim tenzijama unutar jedne porodice tokom američkog građanskog rata u kome glavne uloge igraju Nikol Kidman (koja će inače imati ukupno četiri filma ove godine u Kanu, od kojih dva u glavnom programu), Kolin Farel, Ela Faning, Kirsten Danst... U glavnom programu su i filmovi tursko-nemačkog autora Fatiha Akina "In the Fade", reditelja filma "Karol" Toda Hejnsa "Wonderstruck", oskarovca Mišela Azanavisijusa "Le Redoutable", japanske rediteljke Naomi Kavase "Radiance", Mađara poznatog po filmu "Beli bog" Kornela Mundruca "Jupiter's Moon", kao i ukrajinskog autora Sergeja Loznice "A Gentle Creature"... 

U okviru specijalnih projekcija i drugih programa biće prikazan i poslednji film reditelja koji je preminuo prošle godine - Abasa Kijarostamija, "24 Frames", dokumentarac legende novog talasa Agnes Varde "Visages, Visages", zatim rediteljski debi Vanese Redgrejv "Sea Sorrow" sa Rejf Fajnsom i Emom Tompson u glavnim ulogama, ali i dugoočekivani nastavak serije "Tvin Piks" Dejvida Linča. Meksički reditelj Alejandro Gonzalez Injaritu predstaviće svoju instalaciju zamišljenu u virtuelnoj stvarnosti "Flesh and Sand".

Ovogodišnji program već je okarakterisan kao izrazito politički, budući da se većina filmova bavi migrantskom krizom, te predstavljaju indirektnu kritiku politike američkog predsednika Donalda Trampa. Takođe, iako ima filmova američkih reditelja i sa američkim glumcima, primetan je izostanak holivudskih blokbastera.

Većina filmova iz ovogodišnjeg programa naći će se i pred domaćom bioskopskom publikom budući da je distributerska kuća MCF Mega Com otkupila prava na prikazivanje čak 13 naslova iz glavnog programa ovog festivala. Kanski filmski festival održava se od 17. do 28. maja, a prošlogodišnji laureat bio je Ken Louč sa filmom "Ja, Danijel Blejk". Festival otvara francuski film Arnoa Deplešena "Les fantomes d'Ismael" sa Marion Kotijar u glavnoj ulozi.

Piše: M. K, Danas

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU