fbpx

Uragan Irma koji se opasno približava američkom kopnu dosegao je toliku snagu da su ga zabilježili seizmografi.

1uragan irma

Seizmolog u Nacionalnom oceanografskom centru Southampton, Stephen Hicks, kaže da je seizmometar na Guadeloupeu, grupi otoka u južnom Karipskom moru, snimio približavanje uragana pete kategorije Malim Antilima, još jednoj grupi otoka na Karibima.

"Snimke od posljednjih 48 sati na Guadeloupeu pokazuju da se uragan pete kategorije Irma približava Malim Antilima", napisao je dr. Hicks na Twitteru.

U kasnijim objavama dr. Hicks je pojasnio da je pozadinska buka, poput vjetra u krošnjama ili valova, ono zbog čega su seizmografi "ulovili" Irmu.

Irma je već sada najjači uragan ikad zabilježen izvan Kariba i Meksičkog zaljeva, i tokom vikenda će najvjerojatnije pogoditi kopno negdje na Floridi.

Uzbuna zbog uragana proglašena je na Djevičanskim otocima, u Portoriku i na Floridi. Guverner Floride Rick Scott kaže da se tačna putanja uragana još ne može predvidjeti, ali da bi njime moglo biti pogođeno milion stanovnika Floride.

Zbog veličine i razorne moći ovog uragana, vrlo opasni vremenski uslovi mogli bi vladati i stotinama kilometara izvan centra oluje - najrazornijeg dijela uragana. "Raspon Irminih vjetrova širi je od Floride", smatra Bryan Norcross, specijalist za uragane na Weather Channelu.

(Radiosarajevo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31