fbpx

Zakon, koji će omogućiti da Britanija nastavi s procesom razdruživanja s EU-om, donesen je uprkos protivljenju laburista.

brexit epa 3

Zastupnici u britanskom parlamentu glasali su u noći s ponedjeljka na utorak za podršku zakonu o izlasku Britanije iz Evropske unije, omogućivši da on uđe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa, te su se izjasnili protiv pokušaja opozicijskih laburista da blokiraju nastavak donošenja zakonodavnog okvira kojim će se razvrgnuti političke, finansijske i pravne veze s EU-om.

Laburisti su pozvali vladu da popusti prilikom donošenja zakona o povlačenju Britanije iz EU-a, navodeći da nekoliko članova zakona omogućuje vladi da "ugrabi moć".

Nakon više od osam sati rasprave zastupnici u britanskom parlamentu, s 326 glasova "za" i 290 "protiv", glasali su za odbijanje amandmana laburista, koji bi zaustavio zakon i onemogućio da on pređe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa te su u drugom čitanju podržali zakon o povlačenju iz EU-a.

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je glasanje u parlamentu i podršku zakonu o razvrgavanju veza s Evropskom unijom navodeći da ta odluka znači, kako je rekla, "da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim temeljima".

Zakonski okvir kao i u EU-u

"Rano jutros parlament je donio historijsku odluku da podrži volju britanskog naroda i glasa za zakon koji daje sigurnost i jasnoću uoči našeg povlačenja iz Evropske unije", rekla je May u izjavi nakon glasanja.

"Iako ostaje još dosta toga da se uradi, ova odluka znači da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim temeljima te nastavljamo ohrabrivati zastupnike iz svih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva da zajedno rade na podršci ovom vitalno važnom zakonu", istaknula je britanska premijerka.

Zakon o kojem je riječ predviđa prenošenje zakona EU-a na britansko zakonodavstvo kako bi se osiguralo da Britanija ima zakone koji funkcionišu i isti pravni okvir kao i EU u trenutku Brexita.

Tzv. Repeal Bill centralni je dio vladinog plana da Britanija 2019. izađe iz Unije, prekidajući nakon više od 40 godina učešće Londona u donošenju evropskih zakona i dokidajući sporazum kojim je Britanija postala članica EU-a 1972. godine.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2