fbpx

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki u srijedu je pohvalio Interpol zbog prijema Palestine u članstvo te organizacije.

5interpol

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki u srijedu je pohvalio Interpol zbog prijema Palestine u članstvo te organizacije.

On je rekao da je uvjerljiva podrška većine za članstvo Palestine "glas povjerenja u sposobnosti i posvećenost palestinske policije temeljnim vrijednostima ove organizacije. Prijem Palestine u Interpol je pobjeda za policiju i globalnu saradnju", prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Kako je kazao al-Malki, ova pobjeda je omogućena "zbog principijelnog stava većine članova Interpola. Članstvo Palestine rezultat je borbe članova za očuvanje razloga postojanja ove organizacije i promoviranja njenih temeljnih vrijednosti, te jasnog odbacivanja pokušaja cinične manipulacije i političkog maltretiranja".

- Danas su činjenice i zasluge nadvladale sve ostale brige. To je razlog za naše zajedničko slavlje. U ime palestinskog naroda, ja izražavam našu iskrenu zahvalnost svim članovima koji su ovo omogućili - dodao je.

Ovom prilikom palestinski ministar vanjskih poslova je ponovio posvećenost države Palestine izvršavanju njenih obaveza i doprinosu borbi protiv kriminala i čuvanju vladavine zakona.

- Država Palestina svoje članstvo i odgovornosti koje ono uključuje smatra integralnim dijelom svoje odgovornosti prema palestinskom narodu i svoje moralne obaveze prema građanima cijelog svijeta. Palestina je spremna i sposobna na sebe uzeti ove obaveze i odgovornosti kao aktivni partner u međunarodnoj zajednici koji efikasno i dokazivo doprinosi promociji naših zajedničkih temeljnih vrijednosti koje posjedujemo kao države".

Ovu odluku je pozdravila i članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije Hanan Ashrawi.

- Mi ćemo ustrajati u našim naporima da se izborimo za članstvo i u drugim međunarodnim agencijama i organizacijama. To je u skladu s pravom palestinskog naroda na samoodređenje i državnost - izjavila je Ashrawi nakon sastanka s Barneyem Rileyem, predstavnikom Novog Zelanda u Palestini i njegovim timom, kao i čelnikom Generalne delegacije Palestine u Australiji, Novom Zelandu i na Pacifiku Izzatom Abdulhadijem, u sjedištu Palestinske oslobodilačke organizacije u Ramallahu.

(Fena)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1