fbpx

arapovic cci fena

Istraživanje CCI-ja pokazalo je da je u 71 posto javnih ustanova zabilježeno zapošljavanje novih radnika bez konkursa.

Tokom prve polovine 2017. godine u 71 posto javnih ustanova zabilježeno je zapošljavanje stotina osoba, najčešće bez konkursa, navode iz Centra civilnih inicijativa (CCI), prenosi agencija Fena.

Ovo je objavljeno na današnjoj javnoj tribini "Transparentno, meritorno i odgovorno zapošljavanje u javnom sektoru" u Sarajevu, koju su organizovali CCI i Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) s ciljem podrške donošenju reformskih zakona i podzakonskih akata koji regulišu poštena i transparentna imenovanja i zapošljavanja u cijelom javnom sektoru.

"Istraživanje koje je CCI proveo tokom prve polovine 2017. godine pokazuje da je u 71 posto anketiranih javnih ustanova – primarno u zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima i vanbudžetskim fondovima – zabilježeno nekoliko stotina novih zapošljavanja, najčešće bez konkursa", kazao je program menadžer CCI-ja Adis Arapović.

Navodi da u javnim ustanovama, institucijama i preduzećima, obuhvaćenim istraživanjem, u kojima postoje javni konkursi, u 57 posto slučajeva "intervju" s kandidatima presuđuje pri zapošljavanju.

"Zbog toga se odlučivanje svodi na ličnu procjenu članova komisija, pa nije rijetkost da za isti odgovor jedan član komisije daje maksimalan broj bodova, a drugi minimalan. Dodatni problem predstavlja način formiranja konkursnih komisija", ustvrdio je Arapović.

Koruptivne prakse

Predstavnik TIBiH-a Uglješa Vuković ocjenjuje da je nakon niza godina provođenja reformskih procesa postupak zapošljavanja u javnom sektoru i dalje zasnovan na koruptivnim praksama, što pokazuju njihova istraživanja.

"Više od 40 posto građana koji se obraćaju našoj organizaciji uglavnom prijavljuju koruptivne prakse u postupcima zapošljavanja, kao što su nepotizam, kronizam i slično", naveo je on.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika bh. entiteta Federacija BiH Samir Kurtović podržao je javnu tribinu isključivo zbog, kako je rekao, istih stavova.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6